Kategorije Novac

Plenković: Rekordan rast BDP-a rezultat je mjera Vlade i hrvatskih gospodarstvenika

Širi dalje

Podaci DZS-a potvrđuju da su se ostvarile procjene Vlade i Europske komisije o snažnom godišnjem rastu BDP-a Hrvatske u 2021. U prošloj godini stopa rasta za cijelu godinu iznosi rekordnih 10,4%.



Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom prigodom ističe da će Hrvatska, prema za sada dostupnim podacima Eurostata (za 21 članicu EU), biti među prvim zemljama po rastu BDP-a, zahvalivši hrvatskim gospodarstvenicima koji su svojom aktivnošću pridonijeli brzom oporavku od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nedavne procjene Europske komisije pokazale su da bi Hrvatska u razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu najveću prosječnu stopu rasta (6,1%) među članicama EU, odmah nakon Irske.

“Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća.

Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Suočeni s rastom cijena energenata i drugim izazovima, Plenković je kazao da će Vlada kao i dosad pravovremeno reagirati i adekvatnim mjerama štititi hrvatsko gospodarstvo i građane, što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti 4,8 milijarde kuna.

Utjecaj na rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini imali su izvoz usluga i roba, izvrsna turistička sezona, rast industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i investicije.

I u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je snažan rast BDP-a na godišnjoj razini od 9,7%, dvostruko veći od stope rasta na razini EU (4,8%). BDP za 2021. premašio je realnu razinu iz 2019. za 1,5%, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon COVID-19 krize.

Hina/Foto: Davor Kovačević


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

7 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

12 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

12 sati prije