Kategorije Novac

Počelo je dvojno iskazivanje cijena, a s njim i varanje kupaca! Kakve su kazne?

Širi dalje

Na dan kad je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena – u kunama i u eurima – odmah su se javili i prvi prekršaji.



Inspekcija je jučer od jutra bila na terenu. Iako nisu svi trgovci bili spremni, inspektori su im progledali kroz prste. Pa su izbjegli kazne i do 100 tisuća kuna i prošli samo s opomenama, piše RTL.

Torba koja je do jučer koštala 199 kuna, danas je 225 – odnosno 29 eura i 99 centi. U ovom slučaju staru cijenu nisu konvertirali u eure, nego su novu, višu cijenu, prilagodili onoj u eurima.

Isti slučaj i s čarapama. Ne koštaju više 69 kuna, već se prodaju za 97. Umjesto 9 eura i 15 centi, 12 eura i 99 centi. Ovakvih je primjera bezbroj.

“Trgovac može sad staviti cijenu koju hoće – kaže nije nešto 12 kuna, nego je 15 kuna tako da mu u konačnici ispada račun 2 eura i nitko mu ništa ne može”, objašnjava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

“Konverzija eura i zamjena je fiksirana i tu nema niti ne bi trebalo biti problema, ali to ne garantira činjenicu da svaki dan vidimo nove cijene na nekim proizvodima”, kaže Josip Zaher, predsjednik HGK za trgovinu i financije.

Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore, pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno.

“U nekim prodavaonicama sam primijetila da su cijene u eurima istaknute većim formatom. To zavarava! Manji iznos upadne u oči, a naviknuli smo gledati u kune pa mozak misli ovo je povoljno”, kazala je Kristina Bulaš iz Zagreba.

Kazne koje se penju i do 100 tisuća kuna inspektori jučer nisu ispisivali. Za prvi dan samo opomena.

Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima, po mogućnosti bez zaokruživanja.

R.I. /Foto:Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije