Kategorije Premium sadržaj

ANALIZA: Što za Hrvatsku znači Kolindin sastanak s Trumpom

Širi dalje

SUTRA u Varšavi počinje sastanak na vrhu čelnika zemalja Inicijative triju mora. Dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa na skup, koji okuplja 12 država srednje i istočne Europe, izazvao je brojna pitanja što se krije iza te inicijative ali i kakav je geopolitički položaj Hrvatske, osobito nakon nedavne odluke Arbitražnog suda.



Hrvatsko-poljska Inicijativa triju mora dobila je na važnosti nakon što je najavljeno da na skup dolazi i američki predsjednik. Neki u pozadini inicijative vide interes SAD-a koji bi ponovno mogao podijeliti Europu. Inicijativa je u suprotnosti s interesima Njemačke, koja u Rusiji jeftino kupuje plin.

Inicijativa triju mora velik je iskorak hrvatske diplomacije, tvrdi politički analitičar Vedran Obućina, i treba je odraditi na najbolji mogući način kako bi Hrvatska, putem LNG terminala, napokon postala ulazna točka na Sredozemlju za srednju i jugoistočnu Europu.

Za hrvatsku predsjednicu  Inicijativa triju mora kruna je njezina vanjskopolitičkog angažmana. Hrvatska će predsjednica u Varšavi moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Zasebni sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika, još prije nego što se on obrati javnosti na Trgu Krasicki, trebao bi biti potvrda izvrsnih odnosa s Washingtonom. Teme – od bilateralnih, do strateških, primjerice stanja u jugoistočnoj Europi te energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku najvažniji projekt LNG-terminala na Krku.

Američki predsjednik Donald Trump krenuo je na svoje drugo inozemno putovanje tijekom kojega će se susresti s predsjednicima zemalja Inicijative triju mora te zatim sudjelovati na summitu G20 u Hamburgu.

Predsjednički avion Air Force One u Varšavu je poletio iz zračne baze Andrews u blizini Washingtona s predsjednikom i prvom damom Melaniom Trump.

 

Na početku mandata Trump je dobio je pismo Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude, kojim su ga pozvali da dođe na summit. Kad je nedavno bio u Bruxellesu, hrvatska predsjednica direktno ga je pozvala i Trump je tada obećao da će učiniti sve kako bi došao.

– U Poljskoj će se predsjednik sastati s predsjednikom Dudom, obratit će se vođama 12 srednjoeuropskih, baltičkih i zapadnobalkanskih zemalja na Konferenciji triju mora. Sastat će se i s hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović koja je sudomaćin Konferencije triju mora – najavio je general H. R. McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Kad je riječ o Hrvatskoj, izuzetno je važno da se uspostave dobri odnosi s novom administracijom, na čemu predsjednica radi cijelu ovu godinu. Iako su mnogi potpuno krivo prihvaćali njezine inicijative, pokazalo se da je itekako bila u pravu kad je početkom godine boravila u Americi i mnoge buduće Trumpove suradnike upoznala i s Inicijativom triju mora.

Grabar-Kitarović je s visokim dužnosnicima sadašnje administracije razgovarala i o odnosima Amerike i Hrvatske te stanju u regiji, posebno u BiH. O tome je bilo riječi i u Bruxellesu, a očekuje se da će Trump i Grabar-Kitarović u Varšavi razgovarati i o hrvatsko-slovenskim odnosima poslije odluke Arbitražnog suda.

Predsjednica će se za susret s Trumpom posebno pripremiti i iznijeti stavove Hrvatske i o sigurnosnim pitanjima na jugoistoku Europe te naporima koje Hrvatska ulaže da se stabilizira to područje. Istaknut će se važnost partnerstva SAD-a i Hrvatske te potaknuti novi ciklus gospodarske suradnje.

Nakon Poljske Trump će otputovati u Njemačku gdje će prvi put sudjelovati na jednom summitu G20, 7. i 8. srpnja Hamburgu.

Trumpovo četverodnevno putovanje po Europi bit će obilježeno njegovim prvim susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sastankom s kineskim šefom države Xi Jinpingom.

Glavna tema tih susreta u Hamburgu, na marginama G20, bit će Sjeverna Koreja koja je u utorak objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu.

Moskva je danas priopćila kako se nada da će prvi sastanak u četiri oka između Putina i Trumpa omogućiti “učinkovit radni dijalog”.

Sastanak, koji bi se trebao održati u petak, izbliza će se pratiti u trenucima kada su odnosi i veze između dviju zemalja i dalje zategnuti, prije svega zbog američkih navoda o ruskom hakiranju tijekom američke predizborne kampanje, zbog stanja u Siriji, pitanja Ukrajine te skandala koji je izbio u Sjedinjenim Državama, a odnosi se na veze Trumpovih suradnika s Moskvom.

Trump bi se u Hamburgu trebao sastati i s kancelarkom Angelom Merkel.

D. Lukić/foto:

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije