Kategorije Premium sadržaj

BOŠNJAČKO PREKOPAVANJE KATOLIČKOG GROBLJA KOD TUZLE!

Širi dalje

Prije devastacije groblje u Breškama izbačeno s UNESCO popisa zbog sabotaže tuzlanskih vlasti!



U Tuzlanskoj županiji etnička čistka Hrvata iz svih javnih ustanova traje već dugo vremena pa tako i kada je u pitanju JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske Županije.

Svi zaposlenici te Javne ustanove su Bošnjaci počev od ravnatelja Kemala Nurkića pa do svih šest stručnih suradnika: Rusmir Djedović, Munisa Kovačević, Semir Hadžimusić, Merima Pašić, Majda Šutić Murselović i Mirela Nezirović.

U ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije, predstavnici Instituta za arheologiju i studenti Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su počeli s prekopavanjem (“sondiranjem”) katoličkog groblja, lokaliteta nekropola sa stećcima Stare kuće-Nikolići, Donje Breške.

Isti taj Zavod nije našao za shodno da izvijesti lokalnog svećenika – župnika u Breškama.

Svećenik fra Marko Antić naime ima iskustva, jer je već sudjelovao u sličnom projektu u brčanskom kraju, u Gornjoj  Skakavi, gdje je upravo zbog sličnog samoinicijativnog prekopavanja na lokalitetu franjevačkog samostana došlo do krađe vrlo vrijednih artefakata i drugih predmeta s nalazišta!

Ovdje se naime radi o starom katoličkom groblju s izuzetnim kršćanskim stećcima u selu Breške.

To groblje je poznato po tome da svaki nadgrobni spomenik na sebi ima znamenje križa! Ustanove koje rade na ovome projektu su isključivo jednonacionalne (pogodite koje!) i prema do sada viđenom nisu posebno predane zaštiti srednjovjekovne kršćanske baštine, posebno u tuzlanskom kraju! Kako drugačije pojasniti činjenicu da upravo ovo groblje nije ušlo na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine?

Zapravo, Breške su bile na tome popisu, ali su skinute zbog skandalozne nebrige tuzlanske gradske vlasti kao i ovog “Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa”!

Činjenica je da Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle nije odradio pristupne putove, i zbog toga između ostalog ovaj lokalitet nije ušao na UNESCO, a s time je propuštena jedinstvena prilika da Tuzla bude na popisu svjetske kulturne baštine! Razlog nije teško pogoditi: jedno hrvatsko selo bi došlo na taj popis, a to su Breške!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je poznat po tome da voli krivotvoriti povijest pa je tako s Povelje Kulina Bana koju je postavio na obelisk u Gradskom parku u Tuzli uklonio križ kao i sve rečenice u kojima se spominje evanđelje i drugi kršćanski elementi Povelje, to jeste sve što ukazuje na kršćansku povijest Bosne.

Iz ovog nije teško naslutiti da je zabrinutost opravdana u svezi ovog samoinicijativnog i jednonacionalnog prekopavanja katoličkog groblja koje ima veliki značaj za Hrvate ovog kraja jer tu su sahranjeni njihovi preci.

Nije samo tuzlanska “ekipa” jednonacionalna, ista praksa je uvedena i na višoj razini, u Sarajevu, na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji navodno “vodi” radove na groblju u Breškama, a koju čine: Adnan Kaljanac, Adnan Busuladžić, Aiša Softić, Edin Bujak, Jesenko Hadžihasanović!, Elma Hantalašević…

Sapienti sat!

R.I. /Foot:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije