Kategorije Premium sadržaj

Britanski Eurofighter oborio neprijateljsku letjelicu, prvi put nakon Falklandskog rata 1982. godine

Širi dalje

Borbeni avion Eurofighter Typhoon britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) oborio je “maleni neprijateljski dron” iznad Sirije, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prenosi BBC.



Ovo je prvi put nakon Falklandskog rata (koji se vodio 1982. između Ujedinjenog Kraljevstva i Argentine) da je britanski borbeni avion srušio neku neprijateljsku letjelicu.

Britansko ministarstvo obrane kratko je priopćilo da je “dron predstavljao prijetnju kolacijskim snagama u Siriji” i dodali da je oboren 14. prosinca ove godine.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je da je napad “impresivna demonstracija sposobnosti RAF-a da uništi neprijateljske ciljeve u zraku”.

Dva Eurofightera FGR4 bila su na rutinskoj patroli s koje su poletjeli iz baze u Cipru kada su dobili uputu da istraže o kakvoj se letjelici radi. Nakon što su identificirali dron nedaleko od koalicijske baze Al Tanf, blizu granice s Irakom, jedan od aviona oborio ga je raketom zrak-zrak kratkog dometa pod nazivom Asraam.

Incident se dogodio u blizini vojne baze koalicije Al Tanf, blizu granice s Irakom. Projektil Asraam, koji košta oko 200.000 funti i ima domet od 12-15 milja, leti nadzvučnom brzinom – brže od brzine zvuka.

Izvori iz obrane rekli su BBC-u da bi ovaj angažman vjerojatno bio relativno blizak susret – vjerojatno s zračnom posadom u vidokrugu mnogo sporijeg drona.

To je prvi operativna akcija zrak-zrak koji je izveo RAF Typhoon i prvi takav angažman britanskih zračnih snaga iznad Iraka ili Sirije.

R.I: /Foto: Eurofighter

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

HRT opširno o smrti Ivice Račana, generala Janka Bobetka ni spomenuli nisu

Upravo sam gledao podnevni Dnevnik HTV u kojem bio je prilog o 17. godišnjici smrti…

11 minuta prije

Poznata glazbenica: Veleč. Zlatko Sudac je najzaslužniji za moje preobraćenje

Pjevačica Marija Husar Rimac bit ćr jedna od izvođača na koncertima "Progledaj srcem" Laudato TV-a…

58 minuta prije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

2 sata prije