Kategorije Premium sadržaj

Budimir Lončar opet laže! U knjizi tvrdi da nije čuo za Bleiburg do 1990. godine

Širi dalje

Jedan od najstarijih živućih jugonostalgičara u Hrvatskoj, Budimir Lončar, uz pomoć soroševa doktora za povijest Tvrtka Jakovine, objavio je biografsku knjigu u kojoj je opisao svoj životni put dosljednog komuniste, titoiste i Jugoslavena od rane mladosti do dinosauerske starosti.



Sasvim očekivano, Jakovina i Lončar u knjizi prešućuju i/li krivotvore određene događaje iz Lončareve prošlosti, poput njegova sudjelovanja u poslijeratnim likvidacijama u Zadru i okolici te otmicama i likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, objavio je Bože Vukušić na Facebooku podastirući preslike brojnih dokumenta koji svjedoče o prešućenoj biografiji Budmira Lončara i njegovih suradnika.

U tom kontekstu Lončarevih nijekanja saznanja o zločinima jugoslavenskog komunističkog režima posebno je zanimljivija njegova tvrdnja:

„Ja vam moram pošteno reći, vi meni možete vjerovati ili ne vjerovati, ja sam za Bleiburg čuo tek početkom devedesetih godina“. (Vidi: str. 52 knjige “Budimir Lončar – od Preka do vrha svijeta”)

Kad bi Lončaru još povjerovali da za Bleiburšku tragediju nije saznao u „realnom vremenu“, tj. u svibnju 1945., jasno je da laže kada tvrdi da o njoj ništa nije čuo prije 1990. godine.

Naime, Lončar je godinama obnašao dužnosti u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova (Savezni sekretarijat za inozemne poslove – SSIP), na kojima je dobivao brojna izvješća, posebice iz jugoslavenskih DKP-a u Austriji, o problematici Bleiburške tragedije i komemoracijama na Bleiburškom polju.

(Lončar je od 1956. do 1964. bio načelnik Odjela za analizu i planiranje; od 1957. do 1964. te od 1969. do 1973. specijalni savjetnik ministra vanjskih poslova; od 1977. do 1979. pomoćnik ministra za političke poslove; od 1984. do 1987. zamjenik ministra vanjskih poslova; i od 1987. do 1991. ministar vanjskih poslova).

Lončarev šef kabineta u vrijeme njegova ministarskog mandata bio je Frane Krnić koji je prethodno bio šef jugoslavenske obavještajne službe (Služba za istraživanje i dokumentaciju – SID), a i najveći dio svog radnog vijeka proveo je na raznim dužnostima u SID-u, dakle u istoj službi u kojoj je i Lončar započeo svoj radni vijek u Beogradu.

Jedan od najvažnijih suradnika te službe bio je Josip Vlaho kojega je u kolovozu 1993. prvi otkrio upravo Frane Krnić u razgovoru s dužnosnicima VII. (obavještajne) uprave Ministarstva vanjskih poslova RH.
(Vidi prilog: Zabilješka o razgovoru s Franom Krnćem)

Vlaho je, prema evidenciji bosanskohercegovačke Udbe, zavrbovan 1954. „na bazi određenih usluga njemu i obitelji“ te je pod pseudonimom „Johan“ korišten protiv Počasnog bleiburškog voda i općenito protiv hrvatske emigracije u Austriji. U studenome 1976. predan je SID-u kao posebno važan ‘punkt’ te službe u Austriji, a kasnije i u cijeloj Europi.

(Vidi prilog: Imenovanje Josipa Vlahe na visoku dužnost u HOP-u; iz suradničkog dosjea Josipa Vlahe; više izvješća SID-a na temelju dojava Josipa Vlahe)

Krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Zadru i okolici, dok je Lončar bio šef Ozne/Udbe na tom području, dogodilo se nekoliko stotina likvidacija bez suđenje. Lončar tvrdi da on o tome nije znao ništa, a pogotovo niječe da je osobno sudjelovao u nekim ubojstvima.

Međutim, poznati hrvatski pjesnik Joja Ricov pored ostalih optuživao je Lončara da je jednu djevojku koja je odbila njegove ljubavne ponude, proglasio „talijanskom špijunkom“ i osobno ju dao likvidirati.

Što se tiče likvidacija i otmica koje Udba provodila u inozemstvu, Lončar tvrdi da je za njih naknadno saznao i da osobno nije bio u njih umiješan niti kao jugoslavenski ambasador u Bonnu i Washingtonu ni kao jugoslavenski ministar vanjskih poslova od 1987. do raspada SFRJ.

S druge strane, Lončar priznaje da mu je glavni konzultant za vrijeme službe u Bonnu bio jugoslavenski generalni konzul u Stuttgartu Marijan Kraljević King. A taj je čak nakon raspada Jugoslavije, u razgovoru s Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem, opravdavao likvidacije hrvatskih političkih emigranata.
Čak ga je i KOS smatrao karakterno nepouzdanim za ozbiljniji rad.

(Vidi privitak: Izvješće KOS-a o Marijanu Kraljeviću Kingu i transkript razgovora Marijana Kraljevića Kinga s Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem /snimao J. Perković/

)

Nikola Štedul na kojega je atentat izvršen 20. listopada 1988., dakle u vrijeme dok je Lončar bio jugoslavenski ministar vanjskih poslova, tvrdi da je Lončar upravo kao ministar osobno dolazio u London i pokušavao osloboditi atentatora Vinka Sindičića iz britanskog zatvora.

Pored toga, u međuvremenu je poznata procedura donošenja odluka o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, pa se zna da je konačno odobrenje za „specijalne akcije“ davao Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, čiji je član po dužnosti bio i savezni ministar za vanjske poslove, a to je u vrijeme atentata na Štedula bio upravo Budimir Lončar.

M.M. /Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije