Kategorije Premium sadržaj

Ćipe opisao prvo rušenje srpskih MiG-ova: Na trocijevcu je heroj Luka Andrijanić

Širi dalje

“Sparan ljetni dan, neke bitke već su iza nas ali pripremamo se užurbano za bitku svih bitaka za koju smo slutili da će se dogoditi baš u Vukovaru. Avioni su često nadlijetali Vukovar i snimali naše položaje. Povremeno su mitraljirali ciljeve koje su uočili prethodnih dana”, piše Stipo Mlinarić Ćipe o akciji koja je prethodila rušenju prvog agresorskog zrakoplova.



Omiljena meta bio im je silos kod Bršadina. Bio im je kost u grlu radi svog dobrog položaja prema Bršadinu, Lipovači i Đergajskoj šumi gdje je JNA imala izdvojeno skladište svoje opreme.

Blago Zadro je još u lipnju izdao zapovijed da nam silos bude jedna od bitnih točaka obrane Borova Naselja. Poslije povlačenja ZNG s Opatovca i Principovca oni preuzimaju kontrolu nad silosom. Trpjeli su česta raketiranja i mitraljiranja od JNA aviona koji su bez ikakvog straha nadlijetali i pucali kao da su na vojnoj vježbi.

Ivica Arbanas koji je bio zapovjednik ZNG-a za Vukovar donosi odluku s Blagom Zadrom da JNA avioni više ne smiju mirno letjeti iznad Vukovara. Toga 24.08. postavlja se protuavionski trocijevac na kraju Bosanske ulice i čekaju se naleti aviona iz pravca Srbije.

Nismo dugo čekali. Pojavljuju se dva “Galeba 64” koji su prvo nadlijetali grad i kreću se malo zabavljati pucajući po silosu. Njihova kobna greška. Na trocijevcu sjedi Luka Andrijanić koji smireno čeka zapovijed da počne pucati.

Luka je bio pripadnik ZNG i u JNA je prošao obuku baš na protuavionskom topu. Dobro su ga obučili. Kada su avioni ispucali na silos prvu turu, naginju se, okreću i pripremaju se za novi napad. U tom trenutku začuje se naredba: “Sad pucaj!”.

Luka je pucao i savršeno pogodio. Iz prvog aviona kojega je Luka pogodio odmah je krenuo crni dim i pada negdje oko Negoslavaca. Drugi avion je također Luka pogodio ali je uspio otići prema Srbiji ispuštajući crni dim.

Brzo pakujemo protuavionski top i kačimo ga za tamića. U to vrijeme još nije počeo otvoreni rat s JNA pa je prijevoz toga topa kroz cijeli Vukovar bilo izrazito opasno. Ja sam vozio kamion jer sam imao C kategoriji, a sa mnom u kabini je išao Goran Malinović. Ispred mene je išao Robert Zadro, Božo Bjonda, Jankus, Mile i Baćo. Iza mene je također išao auto pun pripadnika ZNG-a. Top smo uspješno odvukli u vukovarsku gimnaziju gdje su gardisti bili smješteni.

Prvi JNA avioni u Hrvatskoj pogođeni su toga 24.08.1991., a Luka Andrijanić je heroj koji ih je pogodio. Nažalost, mjesec dana kasnije u Hercegovačkoj ulici Luka je svoj mladi život ostavio na slavonskoj ravnici.

Slava mu i hvala!

Foto: arhiv

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

16 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

19 sati prije