Kategorije Premium sadržaj

Darko Cigrovski: Istina o prvom borbenom letu pilota HRZ-a (2)

Širi dalje

Na tekst “Nedoumice oko “prvog borbenog leta” MiGa-21 HRZ-a“, objavljenog na Maxportalu 25. veljače 2022. primili smpn reakciju Darka Cigrovskog. Objavljujemo ju bez klomentara.



Temeljem članka 40., Zakona o javnom informiranju, a vezano  za članke 41, 42, 43, 44, 45. istog zakona, šaljem ispravak na vaš tekst objavljen 25. 02. 2022. godine pod naslovom “Nedoumice  oko “prvog  borbenog leta” Miga -21 HRZ-a, te očekujem da ga sukladno zakonu objavite i prethodno me obavijestite mailom.

Nije bilo nikakve potrebe za omalovažavajući način pisanja vašeg teksta iz samo vama znanih razloga. Sve objavljeno u lokalnim novinama je potpuno točno navedeno . Meni nikakva  popularnost ne treba i zato o tome 30 godina nisam pričao niti bilo koga vukao za rukav, da bi  iz toga vukao  slavu, spomenike ili korist, radio sam to za moju obitelj, moje branitelje u rovu, Dom i Domovinu.

Za mene je rat strahovita tragedija  naroda, ali braniti se moraš i kad nisi siguran tko će pobijediti, puno je lakše priključiti se već organiziranom vidljivom  pobjedniku.Da je taj moj let  bio borbeni i demonstrativni, vidljivo je  dokumentirano fotografijama i tekstom,u Večernjem listu  od 20. 02. 1992. godine, (četvrtak) i moguće je isto provjeriti osobno.

Drugo budući da polemizirate oko toga dali je to borbeni let, upućujem vas na Pravilnik o letenju vojnih zrakoplova čl.2. stavak 5., koji zakonski definira borbeni let , citiram, “borbeni let: let vojnog zrakoplova koji se provodi u području borbenih djelovanja i let naoružanog zrakoplova u svrhu zaštite suvereniteta Republike Hrvatske” (Slično je bilo riješeno u Pravilu letenja RV i PVO bivše JNA).

Da nije tako, tada  ne bi  u svim zrakoplovstvima svijeta ,zadaća izviđanja iz zraka , bila tretirana kao najopasnija  borbena zadaća. Uz navedenu zadaću to je i bila zadaća nasilnog otvaranja zračnog prostora RH. Od naoružanja nisam imao gotovo ništa, rekli su mi da imam 30 granata za top GŠ-23.(rafal od 0,5 sek).

Dakle uz veliko poštovanje prema Borovićevom preletu, avion je naoružan je kod našeg neprijatelja, avion nije bio pod Hrvatskim obilježjem, pilot nije bio pripadnik OS RH.

Drugo vaše spominjanje primirja, citat, ” Bilo je to, naime, razdoblje bezuvjetnog prekida rata u Hrvatskoj i primirja potpisanog 2. siječnja 1992. u Sarajevu od strane hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška i generala JNA Andrije Rašete.”.Tendenciozno je i  lažno prikrivanje  tada stvarnog stanja i primirja, (možda vaši savjetnici to ne znaju jer ,možda ,  još nisu bili u RH) , naime  za vrijeme tog primirja MiG.21 iz Bihaća oborio 7. siječnja 1992. god. (dakle 5 dana poslije potpisanog primirja), helikopter EU i ubio 5 pripadnika promatračke misije EZ-a.

Svatko dobronamjeran zna da, ako je JNA držala  zatvoren zračni prostor RH s dva MiG 21 u Bihaću i sustavima PZO, da je imala ozbiljnu namjeru  djelovati i to je dokazala 7. siječnja obaranjem civilnog helikoptera.

Ne vidim razloga zbog čega bi netko nabrajao izvršene  borbene zadaće, osim odavanja podataka neprijatelju. Budući da inzistirate na broju objavljenih mojih  borbenih zadaća, pristajem navesti sve i jednu izvršenu borbenu zadaću javno , ako  to isto  objave vaši  članovi ekspertnog tima i vaši savjetnici  za sebe, uz one izvršene u JNA , od 15.08. 1991. godine,  pa na dalje, kad sam ja legalno, uz rješenje , napustio JNA.

Ništa ne želim  niti očekujem,od ovog skromnog  obilježavanja prvog borbeno-demonstrativnog leta hrvatskog MiG-a, koju su moji Zagorci htjeli obilježiti da se ne zaboravi,  nego istinitu činjenicu za povijest.

Da je ta zadaća planirana kao  slikanje za publiku, dobio bi je netko drugi garant, a ne bi mene u 23 sata policija bacala kamenčiće u prozor spavaće sobe u Pregradi,(jer telefona nije bilo, a ni zvona nije bilo), da sutradan dođem na Pleso ranije

S poštovanjem,

Darko Cigrovski/Foto: arhiv


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

10 minuta prije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

1 sat prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

1 sat prije