Kategorije Premium sadržaj

Dr. Vukušić ne vjeruje Selaku: Ne bi letio za JNA do svibnja ’92. da je ‘pucao u prazno’

Širi dalje

Psihijatar dr. Herman Vukušić osvrnuo se na gostovanje pilota Ivana Selaka u emisiji “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića.



“Na jučerašnje direktno pitanje Aleksandra Stankovića o tvrdnjama Marine Vukušić, udovice pokojnog hrvatskog heroja, pukovnika Mirka Vukušića, da je Selak dugo vremena do svojeg preleta na hrvatsku stranu učinkovito borbeno djelovao protiv HV-a, narcisoidni Selak prvo je pokušao osobno difamirati Marinu Vukušić, a onda dao nemušto objašnjenje kako je on “namjerno promašivao”.

Već dugo nisam čuo tako direktno vrijeđanje inteligencije hrvatskih građana, jer svatko tko je barem jednom pogledao “Top Gun” (čak i samo prvi dio!) zna da u avijaciji postoje sistemi kontrole i nadzora borbenog djelovanja.Tako da Selak ne bi letio u borbenom MIG-u sve do svibnja ’92 da je stalno ‘pucao u prazno’”, objavio je dr. Herman Vukušić.

Selak je u Stankovićevoj emisii odbacio tvrdnje nekih da je kasno prešao iz JNA na hrvatsku stranu (MiG-om je došao u Hrvatsku 15. svibnja 1992.). Komentirajući izvještaj. vitiran prema Maxportalu, prema kojemu je 1991. u JNA imao sedam borbenih letova rekao je:

– Jesam li imao više ili manje – ne znam. Svaki borbeni let koji jesam imao iznad Hrvatske bio je bacanje sredstava u šume, u rijeke. Ne samo ja.

Stanković ga je pitao nisu li zapovjednici bili sumnjičavi zbog takvih promašaja. Selak je rekao da su tadašnja glasila u Hrvatskoj hrvatskim pilotima u JNA činila medvjeđu uslugu pišući da su piloti JNA nesposobni.

– Jednom prilikom sam rekao – kad je bilo na licu mjesta, kad je moj zapovjednik puka vidio moj promašaj i kad je vrištao da sam promašio, kad sam se vratio, rekao sam mu: “Idi ti”, rekao je Selak.

– Rekao sam jednom, reći ću uvijek – da biste došli iz JNA na način na koji sam ja došao, morali ste biti veći Srbin od Srbina. Morali ste igrati njihovu igru, rekao je također.

– Da bih odigrao njihovu igru, morao sam se razvesti i od žene, dodao je.

Selak je ispričao sličnu situaciju u kojoj se našao u Oluji, kada je zrakoplovom naoružanim raketama S-24 preletio iznad izbjegličke kolone (“pune tih jadnika koji su natjerani da bježe iz Hrvatske”) na putu negdje između Petrinje i Bosanskog Novog, a u kojoj je vidio i oklopna vozila i gusjeničare.

– Ja sam postupio kao čovjek, ali me proganja to što nisam postupio kao vojnik, nisam postupio kao pilot – vratio sam rakete nazad, rekao je Selak. Rekao je i da je pilotskim rječnikom “ispao šupak”.

Selak je pitao Stankovića kako bi postupio na njegovom mjestu, a on je odgovorio da bi postupio isto kao on. Selak mu je na to rekao da bi zbog toga u Izraelu bio osuđen na 10 godina zatvora.

Pitanje koje su mnogi postavili nakjon te Selakove izjave je – gdje su završile rakete. Imao ih četiri od po 210 kilograma. S njima sletjeti nije mogao, morao ih je ispaliti.  Mogu li se danas naći?

M. Marković/Foto: FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije