Kategorije Premium sadržaj

Dragan Nikolić: Srpski sam vojnik, sramim se zločina koje sam činio, neke žene bile su godina moje majke

Širi dalje

Bosanski Srbin Dragan Nikolić zvani Jenki priznao je pred Haškim sudom krivicu za ratne zločine počinjene  1992 godine u logoru Sušica kod Vlasenice.



Nikolić je bio upravitelj zatočeničkog logora Sušica u istočnoj Bosni i Hercegovini, od početka lipnja 1992. do njegovog zatvaranja krajem rujna 1992. godine. Kroz logor je za to vrijeme prošlo oko oko 8000 ljudi.

U vrijeme dok je bio komandant logora Dragan Nikolić je sudjelovao u stvaranju i održavanju atmosfere terora i sustavnog mučenja za muslimanske i druge nesrpske zatočenike.

Osobno je ubio devet ljudi, zatočenike je u nekim slučajevima pretukao na smrt, a druge je mučio tijekom njihovog

zatočenja. Pod njegovim vodstvom, žene svih starosnih doba silovane su i na drugi način seksualno ponižavane. Njegovo izjašnjavanje o krivici odražava njegovo prihvaćanje odgovornosti za te zločine.

Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haag podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhićen u travnju 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Kasnije je priznao krivicu,  složio se s navodima optužnice po kojoj su u travnju 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu, a po zauzimanju grada muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane. Muslimani morali potpisati izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine.

Nikolić je, u dogovoru sa Tužiteljstvom  priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubojstvo.

Tužiteljstvo je predložilo da za navedene zločine Nikolić bude osuđen na 15 godina zatvora, a Haaški sud  ga je, u prvostupanjskoj presudi, osudio na 23 godine zatvora, a u žalbenom postupku sud mu je smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Kaznu je izdržavao u zatvoru u Italiji, a na prijevremenu slobodu, po odluci suca Merona, pušten je 20. kolovoza 2013., nakon izdržane dvije trećine kazne.

U Meronovoj odluci stoji da je u izvještaju talijanskog zatvora navedeno da se Nikolić tokom izdržavanja kazne ‘ponašao prikladno’.  “S obzirom da je Nikolić priznao krivicu za zločine, smatram da to pokazuje stepen rehabilitacije”, navodi Meron i dodaje da je surađivao s Haškim tužiteljstvom.
Gordan Matković/Foto:icty


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

5 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

5 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

5 sati prije