Kategorije Premium sadržaj

Dva neobična simptoma koja otkrivaju da ste preboljeli koronu

Širi dalje

Koronavirus prvi put se pojavio prije gotovo dvije godine. Međutim, stručnjaci još uvijek proučavanju pacijente koji imaju dugotrajne simptome COVID-a i uče o tome koje će posljedice trajno ostati, a nešto od toga bi vas moglo jako iznenaditi



Simptomi koji traju duže

Osim znanih simptoma koronavirusa, poput: kašlja, umora, groznice ili gubitka osjetila, neki pacijenti doživljavaju druge, „intimnije“ simptome o kojima se malo govori. Naime, i muškarci i žene su, nakon infekcije COVID -om, prijavili određene učinke na svoj spolni i reproduktivni sustav, piše centrazdravlja.

Konkretno, žene s dugotrajnim i teškim simptomima doživjele su menstrualne promjene, a muškarci su prijavili erektilnu disfunkciju (ED), dugo nakon što su se drugi simptomi povukli.

Erektilna disfunkcija kao dugotrajan simptom

Journal of Endocrinological Investigation u srpnju je potvrdio nastanak erektilne disfunkcije kao simptom koronavirusa. Istraživači su otkrili da je veća vjerojatnost da će muški pacijenti s COVID -om doživjeti hipogonadizam (stanje u kojem spolni organi osobe oslobađaju malo ili nimalo spolnih hormona), u usporedbi s onima koji nisu imali COVID. Je li to stanje hipogonadizma trajno ili privremeno, zasad nema odgovora.

Isto tako, kod COVID pozitivnih pacijenata zabilježen je manji broj Leydigovih stanica , koje se nalaze u testisima, održavaju muški reproduktivni sustav, pomažu u proizvodnji testosterona i odgovorni su za stvaranje spermija.

Razlika u smrtnosti od COVID-a

Pretpostavlja se da smanjena razina testosterona uzrokuje veliku razliku u pogledu mortaliteta i stope hospitalizacije između muškaraca i žena, a mogli bi objasniti zašto od koronavirusa češće obolijevaju starije osobe.

I žene su na udaru

Žene također imaju „intimne“ simptome za koje liječnici vjeruju da su povezani s COVID-om. Naime, američki stručnjaci trenutno provode pilot istraživanje o tim simptomima kod pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa i vjeruju da će zaraza koronavirusom biti povezana s niskom razinom spolnih hormona (estrogen i testosteron), što je dosad zanemareno u istraživanjima.

U prilog svojoj teoriji, stručnjaci dodaju da mnoge žene primjećuju pogoršanje simptoma COVID-a neposredno prije početka menstruacije, kada je razina estrogena niska. Sumnja se da nije sasvim slučajno da su određeni dugotrajni simptomi COVID-a poput umora, vrtoglavice i bolova u zglobovima isto tako i simptomi menopauze.

Dakle, vjeruje se da postoji povezanost između koronavirusa i dugotrajnosti drugih stanja, odnosno da:

  1. nizak testosteron može povećati rizik od respiratornih infekcija
  2. žene s niskim estrogenom češće imaju teži oblik COVID-a
  3. COVID može utjecati na broj spermija

Stručnjaci pokušavaju potkrijepiti ove tvrdnje i kažu da trenutno nema dovoljno dokaza koji bi utvrdili jesu li ovi učinci trajni ili privremeni.

Izvor slike: 123RF


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Porfirijeva poslanica! U Vukovaru na Uskrs o genocidu nad Srbima

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog.…

12 minuta prije

Tarikova supruga ljuta na gledatelje: “Oni nisu shvatili bit ovog showa”

U subotu na večer na HTV-u kreće veliko finale 13. sezone showa "Zvijezde pjevaju". Za…

43 minute prije

Tisuće na Susretu katoličke mladeži u Gospiću, nazočili biskupi i ministri

U subotu je u organizaciji Gospićko-senjske biskupije upriličen 12. Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću,…

1 sat prije