Kategorije Premium sadržaj

EU podržala ‘Projekt Slavonija, Baranja i Srijem’ vrijedan 18,75 milijardi kuna

Širi dalje

“Podrška koju smo danas dobili u Bruxellesu, velika je stvar za Hrvatsku i potvrda da idemo u pravom smjeru, smjeru pozitivnih promjena, rasta i razvoja”, ističe se u priopćenju ministrice Žalac


Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u srijedu je u Bruxellesu sudjelovala na sastanaku Vijeća za opće poslove u formatu ministara nadležnih za koheziju na kojem se, između ostaloga, raspravljalo o budućnosti kohezijske politike u razdoblju nakon 2020.

Ministrica Žalac ujedno se bilateralno sastala s povjerenicom za regionalni i urbani razvoj Europske komisije,  Corinom Creţu. Tijekom sastanka, ministrica je obavijestila povjerenicu o svim koracima poduzetima s hrvatske strane vezano uz projekt “Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom”. Razgovarale su i o nedavnom konstruktivnom sastanku predsjednika Europske komisije Junckera i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Plenkovića tijekom kojega su obje strane iskazale zadovoljstvo suradnjom u navedenom kontekstu te podržale što skoriju provedbu projekta

Gabrijela Žalac i Corina Creţu

Ministrica je ujedno upoznala povjerenicu sa Zakonom o razvoju Grada Vukovara u koji se planira uvrstiti mogućnost izuzimanja od državnih potpora kako bi se poticajnim mjerama ubrzalo obnovu i razvoj grada te u potpunosti otklonile posljedice ratnih razaranja.

Hrvatska će o svim do sada poduzetim i planiranim radnjama obavijestiti Glavnu upravu za tržišno natjecanje unutar Europske komisije te je za navedene korake dobila punu potporu povjerenice Creţu koja je zatim predložla da se početkom lipnja 2018. u Vukovaru organizira dijalog s građanima, na kojem će sudjelovati i povjerenica Creţu, kako bi se i na taj način inicirale pozitivne promjene i pokazala predanost rješavanju ključnih gospodarskih problema i razvojnih ograničenja na području Grada Vukovara.

Strateški projekt Vlade Republike Hrvatske “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem” naišao je na čvrstu potporu Europske komisije.

Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 18,75 milijardi kuna u sklopu operativnih programa 2014.-2020. isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Navedenim se projektom planiraju stvoriti nova radna mjesta, pokrenuti rast i razvoj gospodarstva te zaustaviti negativan demografski trend na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Projekt će omogućiti i usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju.

Osim podrške Europske komisije, projekt želi podržati i Svjetska banka kroz savjetodavne usluge u cilju izrade analitičke i savjetodavne podloge za kvalitetnu provedbu projekta kako bi se osigurao pravovremeni, dobro strukturirani i strateški plan ulaganja i reformi na području Slavonije.

Provedba projekata ujedno će stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog “Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema” u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije.

“Snažna podrška koju smo danas dobili u Bruxellesu, velika je stvar za Hrvatsku i potvrda da idemo u pravom smjeru, smjeru pozitivnih promjena, rasta i razvoja”, izjavila je po završetku sastanka ministrica Žalac.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije