Kategorije Premium sadržaj

General Krešić: Nije problem u Ademiju nego u osuđenom silovatelju maloljetnice

Širi dalje

Umirovljeni general Rahim Ademi napustio je Hrvatski generalski zbor nakon što je Upravni odbor zabranio da se u njihovim prostorijama uruči Velika zlatna plaketa “Bili smo prvi kad je trebalo” od strane Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. za njegovu knjigu.



U tekstu  ostavke Ademi tvrdi kako je već dugo nezadovoljan radom HGZ-a, a da je okidač za njegov odlazak bila odluka Upravnog odbora HGZ-a da mu se zabrani dodjela priznanja u njihovim prostorijama.

“Ovakvom odlukom su me duboko uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general. Pa gospodo moja, nije prostor HGZ-a privatna svojina, pa i ja imam pravo kao član koristiti ga jednom u životu. Nadam se da će ih ipak biti barem malo sram što su tako nisko pali i što ih napušta jedan pošteni ratni general. A ja napuštam ovo društvo i nije mi žao. Časnim pojedincima i mojim prijateljima iz HGZ-a ću se javljati na drugim mjestima”, stoji u tekstu ostavke.

Dodjela nagrade na kraju je prije nekoliko dana održana u jednoj zagrebačkoj knjižnici, a nagradu Ademiju uručio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. Mladen Pavković.

Predsjednik HGZ-a, umirovljeni general Marinko Krešić, tvrdi kako je problem bio upravo u Pavkoviću, a ne u Ademiju.

“Velika većina članova Upravnog odbora HGZ-a usprotivila se dolasku gospodina Mladena Pavkovića u naše prostorije jer je riječ o osobi koja je osuđena za silovanje maloljetne osobe. Nisu željeli da se takva osoba povezuje sa Generalskim zborom. I to je jedini razlog zašto dodjela nagrade nije održana u našim prostorima”, kazao je Krešić za Jutarnji list.

Mladen Pavković je naime 2017. godine na Općinskom sudu u Križevcima osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojkom koja je preko student servisa radila u njegovom uredu.

Nakon što je objavljena, knjiga Rahima Ademija izazvala je mnogo nezadovoljstva među hrvatskim generalima i ostalim braniteljima koji su tvrdili kako su u njoj napisane mnoge pogrešne stvari te da je Ademi u njoj sebi pripisao mnoge zasluge za koje nije zaslužan.

Prije svega odnosi se to da dio Ademijeve knjige posveće Rujanskom ratu u Šibeniku. Udruga ‘Jastrebovi‘ u više je navrata demantirala  dijelove Ademijeve knjige tvrdeći kako ona vrvi neistinama! Navode iz njegove knjige demantirali su i neki drugi poznati vojni zapovjednici.

Ademi nikad nije promociju knjige održao u gradu koji je, kako se stalno tvrdi, pod njegovim zapovjedništvom obranjen. Njihovo nezadovoljstvo najviše se očitovalo na promociji knjige u Posušju u travnju ove godine.

Tada je umirovljeni bojnik HV-a Zdenko Šanić, pripadnik 3. imotske bojne IV. gardijske brigade koja je zajedno sa šibenskim braniteljima, gardistima, policijom i Ademijem u rujnu 1991. godine sudjelovala u zauzimanju vojarni JNA Zečevo i Kruščica kod Rogoznice, stao ispred Ademija, iskidao knjigu, bacio je pred njega i rekao mu:

“Učinio sam to zato da naši potomci, potomci poginulih i živih hrvatskih branitelja ne bi učili krivu povijest o nama. Ova vaša knjiga “Samo istina” jedna je velika laž, a ja ne mogu kao naše udruge, ostati (nijem) na sve neistine i sva pljuvanja po nama braniteljima”.

Mnogi su ustvrdili kako je njegova tvrdnja da je operacija “Oluja” prvotno imala naziv “Kozjak-95” potpuno netočna.

Na Maxportalu smo više puta pisali o  Ademijevoj knjizi “Samo istina”, dokazali da je krcata lažima i samohvalom te da je naslov knjige vjerojatno odabran po onoj uzrečici “kurva  o pošetnju, vojska o skraćenju”.

M.M. /Foto: hrt

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vučemilović: “Oni su dva puta doveli HDZ na vlast pa ih nitko nije zvao žetonima”

Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je…

23 minute prije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

1 sat prije

Alen Vitasović ogorčen na Hajduk: “Hvala Ti ča mi svako lito s*ebeš”

Nakon poraza od Varaždina  na Poljud, Alen Vitasović poslao je vrlo ljutitu poruku splitskom nogometnom…

10 sati prije