Kategorije Premium sadržaj

Generali Armije BiH u Zagrebu, među njima i zapovjednik pokolja u Križančevu Selu

Širi dalje

Generali iz BiH boravili su u Zagrebu, u posjeti kod hrvatskih kolega, ali sastanak nije održan u Generalskom zboru, nego u prostorijama Mešihata Islamske zajednice pa se stječe dojama da su hrvatski generali u Zagrebu bili gosti, a bošnjački domaćini.



Na poziv predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije akademika Aziza ef. Hasanovića, u ponedjeljak 29. svibnja 2023., izaslanstvo Udruženja generala BiH posjetilo je Hrvatsku.

Iako se službeno zovu Udruženje generala BiH, riječ je isključiv o  generalima Bošnjacima, jer u Udruženju nema ni jednog Hrvata, Srbina ili pripadnika bilo kojeg drugog naroda osim Bošnjaka.
Neslužbeno, sastanku je kumovao Stjepan Mesić koji je prija dva tjedna boravio u Sarajevu, no ta informacija nije službeno potvrđena.

Kako je priopćeno iz Udruženja generala BiH, domaćini su njihove predstavnike dočekali u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu.

“Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja, predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine su u društvu muftije Aziza ef. Hasanovića obišli i Središnje spomen obilježje poginulim braniteljima Bošnjacima Domovinskog rata, koje se nalazi u Zagrebu”, priopćeno je iz Udruženja generala BiH.

“Tom prilikom upriličen je i susret s izaslanstvom Generalskog zbora Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Zbora, umirovljeni general Marinko Krešić. U ugodnom druženju predstavnici generalskih udruženja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske razgovarali su i o elementima buduće suradnje.

Izaslanstvo generala Armije BiH činili su: Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja, Nedžad Ajnadžić, zamjenik predsjednika, Enes Husejnović, predsjednik Skupštine, Džemal Merdan, član UO i Sulejman Vranj, član.

O ovom sastanku izvješćuju i iz Hrvatskog generalskog zbora Republike. U izaslanstvu su bili  bili predsjednik HGZ-a Marinko Krešić i potpredsjednici  Mladen Kruljac i Frane Tomičić te pukovnik Marko Lukić.

Ovo je jedan od vrlo rijetkih, ako ne i prvi sastanak generala HV-a i Armije BiH, a stav mnogih je kako su ovakvi razgovori potrebni, kako zbog unaprijeđenja odnosa dvije susjedne države.

No, ako su već bili u posjetu Zagrebu i Hrvatskoj logika posjeta je da domaćin bude HGZ  i da generale iz BiH prime u Hrvatskom generalskom zboru, pod državnim znamenjem. I slikom Tuđmana i Šuška.

Odmah po objavi informacije da su u Zagrebu  boravili bošnjački generali, slijedila je serija komentara u kojima se izražava nezadovoljstvo pa i bijes zbog činjenice da je  među gostima bio general Džemal Merdan koji se dovodi u kontekst sa zločinima nad Hrvatima u Križančevu selu kod Viteza, ali aktivno sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku kao bivšeg časnika nekadašnje JNA.

Zločin u Križančevu selu

S 22. na 23. prosinca 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su u ranim jutarnjim satima u Križančevo Selo kod Viteza nakon čega se dogodio pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Tada su odmah ubijena 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca. Još 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Poćulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i Međunarodnog Crvenog križa bošnjačka je strana predala posmrtne ostatke pobijenih zarobljenika. Tako se broj žrtava u tom krvavom pohodu popeo na 64 ubijena Hrvata.

Zapovijed za napad 22. prosinca 1993. godine izdao je dozapovjednik 3. korpusa Armije BiH Džemo Merdan: “Uništiti svu živu silu, uključivo žene, djecu i starce na prostoru Novi Travnik, Nova Bila, Vitez, Busovača…”, traživši uporabu svih ratnih sredstava, pa i bojnih otrova, a sve da se čini “u slavu uzvišenog Alaha.”

General Merdan ni do danas nije optužen.

Merdan je bio i svjedok tužiteljstva u postupku protiv predsjednika HDZ-a BiH  arija Kordića i  zapovjednika Viteške brigade Marija Čerkeza i Haagu zbog slučaja Ahmići. Kordić je osuđen na 25, a Čerkez na šest godina zatvora.

“To je ispod svake razine, ako su se htjeli sastati što nisu došli u prostorije HGZ i ispod slike Tuđmana i Šuška vodili razgovor o suradnji, tj. prvo se trebaju ispričati uime svog naroda za ono što nam, Hrvatima u BiH, čine, a onda možemo razgovarat o suradnji!
Tako je. Mjesto za sastanak je bio HGZ. Sramota je da naši dođu u Islamski centar i sjede s generalom Merdanom koji je nanio toliko zla hrvatima Srednje Bosne

Vidim  generala Merdana na slici. S obzirom  na to da je aktivno kao oficir JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku “korektno” je da ga se ugostilo. Između ostalog kao zamjenik zapovjednika Trećeg korpusa osam mjeseci je drzao u okruzenju Lašvansku dolinu.

Izdao je 22. prosinca 1993. naredbu “Krvavi Badnjak” . U toj naredbi izmedju ostalog je navedeno, “ unistiti svu živu silu, ukljucivo žene, djecu i starce na prostoru Novog Travnika, Nove Bile, Viteza i Busovace…. U tu svrhu koristiti sva raspoloziva sredstva ukljucujuci kemijska sredstva i sve dobrovoljce iz islamskih zemalja (mudzahedine) u slavu uzvisenog All’aha dž. š.”

Samo u zlocinu pocinjenom u Križančevom selu ubijeno je 64 Hrvata od čega je 30 zarobljenih pripadnika HVO a ostalo su civili. Zarobljene pripadnike HVO mudžahedini su odveli u svoj logor i ubili.

General Merdan koji je potpisao zapovijed za akciju “ Krvavi Badnjak” trideset godina nakon tih zločina došao fino u goste u Zagreb…. Po članku koje je objavilo glasilo SDA druženje je bilo ugodno. Na ponos sudionicima…”

M. M./foto:generali BiH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije