Kategorije Premium sadržaj

Gordan Malić: Ni slutio nisam dokle seže ‘Zokin svet’. Napada Zapad, hrabri Dodika i Vučića

Širi dalje

Prvo smo saznali da zapovjeda vojskom i, ako treba, može je upotrijebiti protiv civilnih institucija. Članova vlade, inkasatora i zdravstvenih radnika. https://www.jutarnji.hr/…/milanovic-o-covid-potvrdama-u…



Onda je pokazao kako želi upravljati vanjskom politikom. Ne samo kadrovirati u diplomaciji, već i određivati smjer i strategiju, odabirati saveznike i protivnike, zauzimati strane u svjetskim krizama. Eto, čekali su njegov stav pa da razmisle hoće li ili neće zaratiti u Harkivu…

S vremenom je svoj pohod na politički život u zemlji i naše društvene navike proširio na teroriziranje susjednih država www.jutarnji.hr/…/milanovic-o-bosni, i onih koje nisu obični “pašaluci” poput Austrije.  https://www.index.hr/…/austrija-zbog..

Da bi ovih dana svojim stavovima doveo u pitanje politiku NATO-a i EU oko Ukrajinske krize. Zatražio je provođenje istrage nad šefom Plenkovićevog kabineta Zvonimirom Frkom Petišićem zbog toga jer je u Zagreb došao iz Pariza, a ne iz Jaske ili Osijeka kao ministri u Milanovićevoj vladi koji su dobivali stanove na korištenje.

O svom šefu kabineta Tomislavu Sauchi baš i ne govori u posljednje vrijeme, a imalo bi se što nakon pravomoćne presude.

Beskrajna drama Milanovićeve podijeljene osobnosti koju je sam prozvao karakterom i javnost to uzela zdravo za gotovo, završila je jučer. Jučer se konačno opredijelio.

Bivši savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU i NATO-u stao je u obranu Rusije i prozvao žrtve agresije u Ukrajini. Nazvao ih je pučistima, a za puč okrivio EU i NATO. Ovo je daleko ozbiljnija stvar od njegovih svađa sa samim sobom i okolinom. U jednom mandatu ratovao je s Vučićem i Dodikom,

danas ih hrabri da ustraju, primitivno se vrijeđao s Viktorom Orbanom, a sad tvrdi da mu takav baš imponira. Ovakav suverenizam nismo imali ni 90-ih…

Ali zaokret u vanjskoj politici na koju se Hrvatska (još u vrijeme predsjednika Tuđmana) obvezala raznim dokumentima i svojim demokratskim opredjeljenjem, sasvim je druga stvar od osobnih prepucavanja. EU i NATO su prve asocijacije u koje su Hrvati ušli dragovoljno i jednako tako dragovoljno iz njih možemo izaći. Ili biti izbačeni.

Uvjeren sam da bi se to i dogodilo da Milanović pobjedi na parlamentarnim izborima.

Sve što je jučer izgovorio o EU i NATO-u, rijetko izgovara i sam Putin. Obično za to nađe neku korumpiranu budalu u Dumi koja izigrava radikala. Vučić za takva stajališta ima ministra obrane Vulina od kojeg se onda ograđuje, samo Milanović ne delegira takve ludosti jer on ima – karakter. Dobro, on i Milorad Dodik. Ali Dodik se već odredio protiv NATO-a, podupire isključivo Ruse, tamo je preselio imovinu i kupio nekretnine i jednog dana, tko zna, možda tamo i završi kao mnogi prije njega.

Ali što s Rusijom ima Milanović?

Ako postoji neki kontinuitet u njegovoj politici to je protivljenje euroatlanskim integracijama. Kao prvak oporbe tražio je referendum o ulasku u NATO, potpisao inicijativu za referendumom, a članovi njegove stranke i lijevi aktivisti su je neuspješno organizirali. Ulazak u NATO bio je jedan od faktora pregovora o pridruženju s EU.

Milanović je i to zakomplicirao uvođenjem Lex Perković, zakona koji nas je doveo u fazu zahlađenja s Berlinom i Bruxellesom bez vidljive potrebe. To je puno jasnije danas nego jučer.

Unutar EU oko Schengena i Eurozone najtanje stojimo s Nizozemskom. Nju je nedavno prozvao zbog genocida u Srebrenici. Ne Ratka Mladića, nego Nizozemsku. Budući da je Velika Britanija po strani u tim pitanjima, jedina zemlja euroatlanskog saveza koja ima izravan utjecaj na vladu u Haagu su Sjedinjene Američke Države.

Milanović već mjesecima vladu premijera Plenkovića proziva zbog nesuradnje s Amerikancima na obrambenom planu. Kao da je američka stara krama s bliskoistočnih ratišta (čitaj Bradley) ključ uloge u Ukrajinskoj krizi. Naravno da nije.

Ali Milanovićeva uloga u tom slučaju sasvim sigurno će nas obilježiti. U svakom trenutku integracijskih procesa u najnaprednije i najdemokratskije društvo kojemu smo ikada pripadali, Milanović se našao na svojoj strani. A koju je jučer i demonstrirao.

Kada sam svojedobno pisao o sukobu interesa Milanovićevog ministra obrane Ante Kotromanovića, koji je u privatne svrhe letio privatnim avionom rusko-hrvatskog investitora Mihajla Perenčevića, osobno bliskog Vladimiru Putinu, mislio sam da će te veze ostati tajne. Ovo nisam ni slutio. https://informer.rs/…/milanovic-dodika-bue-glasao…


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

32 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

1 sat prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije