Kategorije Premium sadržaj

Grozne i jezive poruke u Vukovaru: Jesu li autori isti kao i poljudske svastike

Širi dalje

Na autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u petak su se pojavile naljepnice na kojima je ispisano “Serbian family tree” (Srpsko obiteljsko stablo) sa slikom stabla na kojem vise ljudi.



– Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru sa obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države. Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih – stoji u reakciji Demokratskog Saveza Srba na naljepnice.

Iste takve naljepnice po prvi su se puta pojavile 2013. godine i to na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a iz vukovarsko-srijemske policije potvrdili su da je policija napravila očevid i da je cijeli slučaj proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu.

– Bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata – u Jasenovcu.

Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio sa 31 posto na 21 posto (umjesto da ga poveća na 35 posto), piše u priopćenju DSS-a koji izostanak jasnog stava i reakcije državnih tijela tumači kao slabost koja daje dodanu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima ‘da rade reviziju povijesti i konstantnim pritiskom u javnosti provode u djelo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva’.

– Nadamo se samo da će premijer i državna tijela te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi. Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude. U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela, zaključuje se u priopćenju.

Ne otkrije li se tko je autor ovih jezivih poruka ponovit će slučaj sa svastikom na Poljudu za koji će biti optuživana Hrvatska, a inicijatori i autori tih poruka prozivat će Predsjednicu, premijera i cijelu Hrvatsku za bujanje ustaštva i fašizma.

D.L./foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

24 minute prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije