Grozne i jezive poruke u Vukovaru: Jesu li autori isti kao i poljudske svastike

veljača 25, 2017 maxportal
Share Button

Na autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u petak su se pojavile naljepnice na kojima je ispisano “Serbian family tree” (Srpsko obiteljsko stablo) sa slikom stabla na kojem vise ljudi.– Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru sa obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države. Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih – stoji u reakciji Demokratskog Saveza Srba na naljepnice.

Iste takve naljepnice po prvi su se puta pojavile 2013. godine i to na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a iz vukovarsko-srijemske policije potvrdili su da je policija napravila očevid i da je cijeli slučaj proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu.

– Bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata – u Jasenovcu.

Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio sa 31 posto na 21 posto (umjesto da ga poveća na 35 posto), piše u priopćenju DSS-a koji izostanak jasnog stava i reakcije državnih tijela tumači kao slabost koja daje dodanu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima ‘da rade reviziju povijesti i konstantnim pritiskom u javnosti provode u djelo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva’.

– Nadamo se samo da će premijer i državna tijela te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi. Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude. U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela, zaključuje se u priopćenju.

Ne otkrije li se tko je autor ovih jezivih poruka ponovit će slučaj sa svastikom na Poljudu za koji će biti optuživana Hrvatska, a inicijatori i autori tih poruka prozivat će Predsjednicu, premijera i cijelu Hrvatsku za bujanje ustaštva i fašizma.

D.L./foto:Komentari
Share Button