Kategorije Premium sadržaj

Hasanbegović na Hrvatskom radiju ismijao Mesićevu ljubimicu Štefaniju Balog

Širi dalje

Kako se radila obnova u potresom pogođenom području nakon Domovinskog rata i treba li zbog toga osnovati saborsko istražno povjerenstvo, pitanja su o kojima se razgovaralo u emisiji ‘Poligraf’ Hrvatskog radija.



Gosti u emisiji Mislava Togonala bili su saborski zastupnici – HDZ-ov Dražen Bošnjaković, SDP-ov Arsen Bauk te Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta.

No u emisiji je zaiskrilo kada se javila Štefanija Balog, vlasnica Arhitektonskog studija te dugogodišnja prijateljica i suradnica bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Važno je spomenuti da je njen Arhitektonski sudio na stranicama Fine vodi kao tvrtka u stečaju.

Već na početku ispričala je kako je njena tvrtka radila obnovu, ali na slunjskom području, a Togonalu je spočitnula zbog ljudi koje je pozvao kao goste u emisiju.

“Mislim da biste trebali uzeti u emisiju ljude koji su konkretno radili nešto i struku. Slažem se s Bošnjakovićem da ova gospoda nemaju pojma što se radilo. Ja sam bila na čelu biroa koji je najstariji u Hrvatskoj.

Nakon ’63. godine, kad je bio veliki potres u Skoplju, promijenio se zakon o gradnji i svi objekti, i veliki i mali, moraju se raditi u ovoj našoj zoni, gdje imamo potresnih rasjeka, za 9. potresnu zonu. To znači da objekti, i mali i veliki, moraju imati vertikalne i horizontalne serklaže.

Imate puno obiteljskih objekata koji nemaju kose serklaže ispod krova, to ne košta toliko puno. Nijedan projekt se ne smije primiti koji je tako napravljen, a nadzorni inženjer koji nadgleda mora vidjeti je li se radilo po zakonima struke. Horizontalni, vertikalni serklaži – kuća u ovako velikom potresu može puknuti, ali se neće srušiti”, kazala je Balog.

“Stvar je stručna prije svega, ali ako je netko individualno odnio cement, tu se radi o marki betona. Gospoda koja su u studiju nemaju pojma što je marka betona, odnos cementa, agregata, vode”, dodala je, što je izazvalo reakciju Hasanbegovića.

“Nema razloga podcjenjivati ovdje nazočne u studiju. Nitko od nas ovdje nije u funkciji inženjera građevine ili arhitekta. Mi smo zastupnici u Saboru i Sabor je u krajnjoj liniji zakonodavac. Treba prestati mistificirati i važnost struke, tj. odnosa struke i politike. Mi imamo pokušaje da se dio struke pokušava predstaviti u natpolitičkom i nepolitičkom obliku. Na podlozi struke donose se zakoni i odluke, ali ih donosi politika.

Ako itko u ovoj zemlji zna što je povezanost politike i struke, onda je to upravo gospođa Balog. Neka se podsjeti svoje osobne povezanosti s važnim akterima hrvatske politike, od Stjepana Mesića do Radimira Čačića, i koju su oni imali ulogu u njenom poslovanju, a tek nakon toga može ovdje govoriti o struci i nama ovdje docirati. I laiku pa i profesoru povijesti, jasno je da je ovdje zakazao sustav nadzora”, kazao je Hasanbegović.

Balog je dok je on govorio dobacila da joj je čast što je radila s Mesićem i Čačićem.

“Nisam nikoga htjela uvrijediti niti ikada ikoga vrijeđam. Meni je savršeno jasno da će ova gospoda u Saboru morati napraviti zakon i potvrditi što kaže struka. Gospodine Hasanbegoviću, ja se ispričavam, nisam vas željela uvrijediti. Međutim neću dozvoliti da uspoređujete struku s bilo kakvom političkom pogodbom.

Gospodin Čačić, volio netko njega ili ne, stručan je čovjek, sudjelovao je u obnovi i gradnji pa neka ga netko nešto pita. A o gospodinu Mesiću uvijek sve samo najbolje. To što vi imate politički nešto protiv vaš je problem, a ovdje, gospodine Hasanbegoviću, nije riječ o politici, nego o struci. Ja sam se javila kao stručan čovjek koji radi 50 godina u toj struci”, kazala je Balog.

Šefanija Balog bila je šefica dviju Mesićevih predsjedničkih kampanja. Drugu kampanju njezin je Arhitektonski ured potpomogao sa 370.000 kuna

Zanimljivo je da je Stjepan Mesić u prosincu 2009. godine, pri kraju predsjedničkoga mandata odlikovao Štefaniju Balog Redom Ante Starčevića za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom suverene hrvatske države.

Odlaskom Stipe Mesića s mjesta predsjendika države  njen Arhitektonski studio (AS) pao je u blokadu unatoč činjenici da je Mesića prodala ona famozna stana za  1.871.687, 48 kuna. Ukupan prihod te godine bio je 2,2 milijuna kuna, a financijskom izvješću direktorica Balog napisala je: “Gubitak ostvaren u 2010. godini u iznosu 1.516.313,88 kuna pokrivat će se iz poslovanja u narednim godinama.”

Danas se na stranicama  Fine Arhitektonski studio Štefanije Balog vodi kao tvrtka u stečaju.

Po našem iskustvu i šteti koju je učinila Hrvatskoj, smjenjivanje novinara i urednika u vrijeme kad je predsjednik države bio Mesić, (slučaj Slobodne Dalmacije i šteta koja je učinjena toj novini velika je priča)  Štefaniji Balog je mjesto u Remetincu, a ne u eteru Hrvatskog radija.

G. Matković/Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

33 minute prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije