Kategorije Premium sadržaj

Hasanbegović: Što je nama 8. svibnja 1945. Početak likvidacija i odmazdi u Zagrebu

Širi dalje

U novom serijalu emisija na Z1 televiziji “Hrvatske povijesne istine, u kojem će se obrađivati brojne povijesno kontroverzne teme iz hrvatske povijesti, u prvoj emisiji se govorilo  što se sve događalo 8. svibnja 1945. kada su partizanske jedinice ušle u Zagreb.



“Danas je u krugovima historijografije i određenim političkim krugovima cijeli taj kompleks zločina koji su počinili jugoslavenski komunisti u poraću, što je vrlo važno, dakle nakon završetka Drugog svjetskog rata, želi se svesti na fenomen tzv. osvete, ekscesa, i slično.

Koriste se argumenti da je takvih osvetničkih pohoda bilo i diljem zapadne Europe i slično. Naravno, to su potpune besmislice“, istaknuo je povjesničar dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta i bivši ministar kulture.

Kako se otprilike isti scenarij kao i u Zagrebu događao i u ostalim dijelovima Hrvatske, u emisiji se kao sugovornik pridružio publicist i istraživač Pero Šola koji je priredio slavonska iskustva

Hasanbegović je opisao je na koji su se način provodile likvidacije i pljačka imovine.

“Ovdje je riječ o provedbi sovjetskoga boljševičkoga obrasca, začetoga nakon i u tijeku Prvoga svjetskog rata, u onim događajima koje znamo kao Oktobarska revolucija. Taj sovjetski boljševički obrazac je kasnije provođen, on je imao svoje jasne izvedbene oblike i u konačnici to se može dokumentirati, postoje jasni dokumenti”, kazao je dr. sc. Hasanbegović i opisao dvije faze tog obrasca.

“Prva faza obuhvaćala je izvansudske masovne likvidacije svih zarobljenih ratnih protivnika bez obzira na državnu, političku, etničku pripadnost. U drugoj fazi pristupilo se sudskim postupcima svih stvarnih, izmišljenih ili potencijalnih protivnika Komunističke partije Jugoslavije, koja se tada skrivala iza tzv. nestranačke narodne fronte, a sve to praćeno i provedbom dalekosežne komunističke revolucije koja je imala za cilj likvidaciju zatečenoga građanskoga društva i svih njegovih ustanova”, podsjetio je.

Gdje su organizirane likvidacije?

„Jugoslavenska armija ušla je u nebranjeni grad, red i mir u gradu čuvali su pripadnici tadašnje narodne zaštite. Zagreb je zauzet bez bilo kakvih borbi. Ključno je ono što počinje samim 8. svibnjom 1945., dakle ono što se događa u pozadini činjenice ulaska jugoslavenske armije u Zagreb. To je početak sustavnih likvidacija, odmazdi, koje su mjesecima prije toga pripremane.

Treba znati da još 1944. godine utemeljena je OZNA, tajna politička policija, koja je imala svoju mrežu i u gradu Zagrebu, koja je ušla u grad i koja je s već unaprijed pripremljenim planom krenula u ono što se nazivalo obračun s okupatorom i njegovim pomagačima”, ističe Hasanbegović.

Masovna i dokumentirana grobišta

“Masovna i dokumentirana grobišta na području Zagreba, podsljemenskoj zoni, govore i o likvidaciji i malodobnih muškaraca, faktički djece. Sve znamo, ali na žalost nema nikakav širi odjek. Pored toga započinje i sudski obračun sa svima koji su bili označeni kao narodni neprijatelji. On se u prvoj fazi odvija u okviru zloglasnoga vojnoga suda Jugoslavenske armije koji je djelovao do kraja ljeta 1945.

Radilo se o organiziranju više masovnih sudskih procesa, koji su trajali najduže jedan do dva dana, kada su na kaznu smrti osuđeni istaknuti, ne samo dužnosnici NDH i oružanih snaga, već i istaknuti predstavnici vjerskih zajednica, građanskoga društva i slično”, podsjeća.

“Važno je istaknuti u kontekstu zagrebačke situacije, svi ti montirani sudski procesi odrađeni su prema unaprijed napisanim presudama, a u sklopu presuda bile su i odluke o konfiskaciji, oduzimanju imovine”, naglasio je Hasanbegović.

R.I. /Foto: Z1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Štimac objavio molitvu “Oče naš” na Facebooku i pozvao sve da učine isto

Igor Štimac, bivši Vatreni, trenutno izbornik Indije, izazvao je veliku pažnju objavom na Facebooku. Štimac…

14 minuta prije

Skanadaloznom direktoru aerodroma Rijeka bonus od 265. 000 eura

Nakon nemilih scena na riječkom aerodromu prošle subote, kada su putnici teglili prtljagu do izlazne…

1 sat prije

DP postavio još jedan uvjet Plenkoviću: “Neka me streljaju, ali to ću hitno provesti”

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić je za 24 sata je rekao da je jedan od uvjeta Domovinskog…

2 sata prije