Kategorije Premium sadržaj

HDZ traži da se preimenuje Bosanska ulica, u njoj se nalazi Veleposlantvo Rusije

Širi dalje

Zajednice utemeljitelja HDZ-a Grada Zagreba poslala nam je priopćenje u kojem predlažu da se dio Bosanske ulice u Zagrebu, u kojem se nalazi Veleposlansto Ruske Federacije, preimenuje i nazove po imenu Andre Fabijanića, humanitarca koji je poginuo u Ukrajini.



“Potreseni vješću o preminulom hrvatskom humanitarcu u Ukrajini, koji je izgubio život pomažući drugima u nevolji, a stradao od onih koji su tu nevolju prouzročili, vjerujemo kako zaslužuje dobiti ime ulice u gradu Zagrebu i to upravo na adresi gdje se danas nalazi rusko veleposlanstvo”, pišu iz HDZ-a

“Mladi Andro Fabijanić imao je samo 29 godina kada je odlučio plemenito pomoći ljudima u Ukrajini koji su suočeni sa stradavanjem, progonom i humanitarnom katastrofom ogromnih razmjera. Nije ga u Ukrajinu odvela mržnja prema bilo kome nego ljubav i želja da pomogne onima kojima je potrebna pomoć, ali i spoznaja da nisu sami. Pridružio se nevladinoj humanitarnoj organizaciji.

Kako mediji  prenose poginuo je u utorak, prilikom dostave pomoći, u vozilu koje je naletjelo na minu.

U četvrtak 15. rujna trebao se vratiti u Zagreb. Bio je izuzetno aktivan u brojnim humanitarnim akcijama gdje je, između ostaloga, pomagao u evakuaciji ugroženih ukrajinskih obitelji.

Obzirom da nova vlast u Zagrebu nema problem s izmjenama naziva ulica i trgova, ovo je prilika da pokažu kako su to spremi napraviti i mimo svojih inače isključivo ideoloških razloga i ovim činom iskažu poštovanje prema Andri Fabijaniću i svim nevinim žrtvama ruske agresije.

Sabor RH je 25. veljače ove godine usvojio „Deklaraciju o Ukrajini“, najoštrije osudivši ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu i njezin suverenitet, teritorijalni integritet te neovisnost. Isto je učinila i Vlada RH.

Neki su tada govorili: „kada se veliki tuku mali moraju biti po strani“. No, nakon agresije na Hrvatsku i terora kojeg smo proživjeli, vjerujemo kako većina hrvatskog naroda zna koliko je važno u takvim situacijama ne biti po strani.

Jer u Ukrajini se ruskom agresijom ne ruše samo ukrajinski domovi, gradovi i sela. Ruše se svi međunarodni standardi, temelji međunarodnog poretka, pravo svakognaroda na vlastiti nacionalni identitet, na suverenost i teritorijalni  integritet države.

Pozivamo gradsku vlast, ali i cjelokupnu zagrebačku javnost da podrže ovaj prijedlog te da preimenovanjem dijela Bosanske ulice, u kojoj se nalazi Veleposlanstvo/konzulat Ruske federacije u Zagrebu, u Ulicu Andre Fabijanića odaju počast ideji humanosti koja ne poznaje granice i jednom mladom čovjeku, našem sugrađaninu, koji je odbio biti „mali“ i koji je poginuo dokazujući da još uvijek ima velikih ljudi”, navodi se u priopćnju koje potpisuje Radoslav Dumančić, predsjednik zagrebačkog ogranka Zajednice utemeljitelja HDZ-a  „dr. Franjo Tuđman“.

R.I. /Foto: Googele maps


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

8 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

11 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

12 sati prije