Kategorije Premium sadržaj

HPB Bankomat i štrajk sudaca: Šprajcovih 11 minuta za povijest

Širi dalje

Stanje nacije’ politička je satira – žanr koji najbolje pristaje Zoranu Šprajcu zbog njegova sarkastičnog i ironičnog načina obrađivanja tema, javnog prozivanja i postavljanja pitanja čiji odgovori zanimaju sve nas.



Nakon presude u slučaju HPB Bankomat, procesu koji je trajao 14 godina i u kojem su svi optuženi nepravomoćno oslobođeni, Zoran Šprajc komentirao je najavljni bijeli štrajk sudaca.

“Ovaj predmet najveći je promašaj DORH-a što sam vidjela u 40 godina svoje karijere. Radi se o potpunom fijasku”, kazala je odvjetnica Jadranka Sloković nakon što je zagrebački Županijski sud oslobodio bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) i poduzetnike optužene zbog rizičnih kredita.

Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih pokrenuta je krajem 2009. Optužnica je, iz  trećeg pokušaja,  potvrđena u veljači 2013.,  a suđenje protegnulo na više od devet godina.

“Cijela stvar je otpočetka krivo krenula zbog lošeg vještačenja, nakon čega se DORH potpuno pasiviziralo i ostavilo odluku sudu”, kazala je Sloković. Pritom je podsjetila da državno odvjetništvo može i odustati od optužnice “što im nije palo napamet učiniti pa smo dobili najduži prvostupanjski postupak”.

Kazala je i da će s obzirom na trajanje postupaka, broj vještačenja, održanih rasprava te troškova odvjetnika i vrijeme koje su neki optuženici proveli u pritvoru, ako oslobađajuću presudu potvrdi Vrhovni sud, velik trošak pasti na teret države.

“To su u velikim predmetima enormni iznosi”, zaključila je Sloković.

Kako  je bijeli štrajk sudaca i aferu HBP Bankomat komentirao Zoran Šprajc pogledajte u prilogu:

D.M. /Foto: rtl

 

 

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije