Kategorije Premium sadržaj

Hrvatski Bošnjaci izlaze na izbore prvi put u 20 godina: ‘Ovo je patriotski front’

Širi dalje

Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedećim će parlamentarnim izborima prvi put u dvadeset godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata  Armina Hodžića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.



“Nikada nismo bili ovako ujedinjeni, ovo je patriotski front za koji vjerujem da će polučiti ne samo predstavnika Bošnjaka u saboru, nego i promjenu paradigme dosadašnjih odnosa”, rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća i kandidat na izborima 2020. Smatra kako je to najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih dvadeset godina.

“Ovo više nije samo pitanje jeste li za Armina, nego referendumsko pitanje jeste li da Bošnjak bude u saboru. Ako ne iskoristimo ovaj trenutak, Bošnjaci u Hrvatskoj će nestati kao politička činjenica i politički faktor”, naglasio je Hodžić, koji će biti kandidat Bošnjaka u 12. izbornoj jedinici za predstavnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Istaknuo je da ne želi ponavljati greške svojih prethodnika i neće biti predstavnik samo Bošnjaka, već i ostalih.

Bošnjaci od 2015. nemaju predstavnika u Saboru

Iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj, Bošnjaci od 2015. nemaju svoga predstavnika u Hrvatskom saboru, a kao jedan od najčešćih razloga spominje se prevelik broj kandidata u 12. izbornoj jedinici.

Kadro Kulašin, predsjednik sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj, objasnio je kako je s ciljem stvaranja okvira unutar kojeg će se moći dogovarati budući potezi, projekti, inicijative, pokrenuta inicijativa da Bošnjački nacionalni savjet, Bošnjačko nacionalno vijeće i Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj pokrenu zajedničku organizaciju.

“Nije riječ ni o kakvoj težnji za uspostavom još jedne krovne organizacije niti dominacije nad bilo kime, no činjenica je da navedene organizacije zajedno s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske čine glavne stupove Bošnjaka u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Dodao je kako su njihova vrata otvorena Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Hrvatske i Koordinaciji županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, te očekuju da im pristupe.

Bermin Meškić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog savjeta u Hrvatskoj te predsjednik buduće organizacije “Bošnjaci zajedno”, ocijenio je da su ovo povijesni trenuci za Bošnjake, a idući zbori bit će od presudnog značaja.

“Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča, a mi mladi smo pokazali da mijenjamo obrasce djelovanja Bošnjaka u Hrvatskoj”, ustvrdio je.

Hina/Foto:pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Putin smijenio ministra obrane, formalno ga postavio na višu dužnost

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila…

14 minuta prije

Napokon da Jadranku Kosor netko nazove pravim imenom

Danas  su se na društvenim mrežama sukobile bivša premijerka Jadranka Kosor i aktualna saborska zastupnica…

47 minuta prije

Crna Gora planira regatu s otetim brodom ‘Jadran’. Diplomacija mora reagirati

Državne vlasti Crne Gore pripremaju novu provokaciju kada je riječ o hrvatsko-crnogorskim političkim odnosima koji…

2 sata prije