Kategorije Premium sadržaj

Hrvatski veleposlanik: Nisam bio na slavlju na kojem je odlikovan ratni zločinac

Širi dalje

Nakon skandala koji je izbio nakon što je hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio (na slici desno od Dodika, s brkovima) nazočio proslavi “Dana Republike Srpske”, na kojem je odlikovan i srpski ratni zločinac osuđen u Hrvatskoj, iz Vlade su ipak konkretno reagirali.



Vlada nije znala da će hrvatski veleposlanik biti na proslavi “dana Republike Srpske”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević za N1.

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica

, pravomoćno osuđen u RH.

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

https://twitter.com/hkresic/status/1083318259510927361?ref_src=twsrc%5Etfw

Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, rekao je Krstičević.

Oglasio se i veleposlanik Ivan Del Vechio, koji je rekao da je u povodu obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.

“Mogu samo reći da nisam bio na defileu i svečanoj akademiji”, rekao je za Klix.ba. Detaljnije nije htio govoriti već je poručio da će razloge svog boravka u Banjoj Luci objasniti naknadno.

Poshumno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica  u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Zapovijedao je i srpskim snagama na Kupresu u travnju 1992. godine, a u jednom od rijetkih tv istupa  žestoko se obrušio na Ratka Mladića kao kukavicu koja se skrivala po vojvođanskim kućercima.

U Bosanskom Brodu  je 6. listopadu 2016., na obljetnicu ulaska vojske RS-a u taj grad, generalu Lisici je postavljen spomenik.

M. Marković/Foto:srna


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

20 minuta prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije