Kategorije Premium sadržaj

Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik zaslužuje povjerenje

Širi dalje

Još uvijek se ne stišavaju burne reakcije oporbe i njihovih članova na izbor nedavno imenovanog suca Visokog kaznenog suda RH Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, a koju dužnost Turudić preuzima od dosadašnje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u ponedjeljak, dana 27.05.2024 godine.



Ivan Turudić je bio gotovo jedina tema oporbe tijekom predizborne kampanje nedavno održanih parlamentarnih izbora u travnju 2024 godine, a kako stvari stoje, bit će jedna od glavnih tema kampanje oporbe i za nadolazeće izbore za članove u europskom parlamentu koji će se održati 6. lipnja 2024. godine.

Apsolutno nema nikakve dvojbe da je neuređeno i korumpirano hrvatsko pravosuđe već dugi niz godina nepremostiva rak rana hrvatskog društva koja koči prosperitet države i njenih građana. Razvoj gospodarstva na zdravim osnovama nije moguć bez uređenog funkcioniranja svih sastavnica upravljanja državom, a prije svega pravosuđa koje treba jamčiti pravnu sigurnost svim građanima Republike Hrvatske kao i svim poduzetnicima koji u našoj državi imaju ili namjeravaju imati poslovne aktivnosti, neovisno o tome radi li se o domaćim ili stranim fizičkim i pravnim osobama.

No, to do sada nije bio slučaj čemu u prilog govori činjenica da je Republika Hrvatska još od ulaska u Europsku uniju, a u koju je primljena kao punopravna članica prije više od 10 godina, i nadalje na samom dnu europske ljestvice kada je u pitanju pravna sigurnost i vladavina prava.

Neuređeno pravosuđe je zasigurno i jedan od značajnijih razloga zbog kojeg su mnogi Hrvati u zadnjih 15-ak godina iselili iz Hrvatske te i razlogom zbog kojeg se mnogi već odavno iseljeni Hrvati nikada nisu vratili svojoj matičnoj domovini čiju su neovisnost tako dugo iščekivali. Oni koji su se 90-tih godina i vratili u svoju, odnosno našu domovinu Hrvatsku, pokušavajući poštenim radom i investicijama doprinijeti razvoju države i njenog gospodarstva, nedugo potom su se i razočarali u način „funkcioniranja pravne države“ koju su tako željno iščekivali.

Razlog tome je prije svega neuređeno stanje u hrvatskom pravosuđu te s tim povezano i stanje u gospodarstvu koje je pod direktnim utjecajem politike, a što je kod mnogih povratnika bilo razlogom ponovnog iseljavanja iz Hrvatske u proteklim godinama. Država u kojoj politika određuje tko može a tko ne realizirati neki projekt, država u kojoj se ne jamči pravo vlasništva, država u kojoj sudski procesi traju 5, 10, pa čak i 15 godina te i više, a primjera je takvih u Hrvatskoj ogroman broj, nije prihvatljiva onima koji žele pošteno živjeti i raditi.

Biti godinama na samom dnu europske ljestvice po pitanju pravne sigurnosti i vladavine prava, a što su službeni podaci tijela Europske unije, i više nego dovoljno govori da u našoj državi nešto nije u redu.

Nameće se sasvim logično pitanje, tko je za tu neslavnu etiketu i titulu Hrvatske kao neuređene pravne države kriv, odgovoran, odnosno zaslužan?

Dvije su stranke na vlasti u Hrvatskoj od njene samostalnosti do danas, HDZ i SDP. Sasvim logično, oni koji su demokratskim putem izabrani voljom građana, određuju ustroj zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. SDP je za glavne državne odvjetnike imenovao Mladena Bajića koji je tu dužnost obavljao više od 10 godina, zaključno do 2014. kada je na njegovo mjesto, opet odlukom SDP-a, imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan koji je tu dužnost obavljao sve do 2018. godine.

U tom periodu od gotovo dva desetljeća, općinska i županijska državna odvjetništva u Republici Hrvatskoj, USKOK, Državnoodvjetničko vijeće te i druga tijela DORH-a premrežena su isključivo kadrovima Mladena Bajića i Dinka Cvitana, a koji su na te pozicije glavnog državnog odvjetnika imenovani odlukama SDP-a, odnosno tadašnjih predsjednika SDP-a Ivice Račana te Zorana Milanovića,  aktualnog predsjednika Republike Hrvatske.

Upravo iz tih Bajićevih i Cvitanovih kadrova potječu i bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić te i dosadašnja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na čije mjesto u ponedjeljak dana 27.05.2024. godine stupa novoizabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, a koji na to čelno mjesto DORH-a dolazi kao netko izvan sustava državnog odvjetništva.

Jedan od Bajićevih i Cvitanovih kadrova je i tužiteljica Sani Ljubičić, bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana te bivša županijska državna odvjetnica u Zagrebu protiv koje je podneseno čitav niz kaznenih prijava kojima se ista tereti za brojne zlouporabe počinjene pri obnašanju službene dužnosti.

Maxportal te ostali mediji u više su navrata objavili i niz kaznenih prijava koje su podnesene protiv Sani Ljubičić, a kojima se ista tereti za počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, ovjeravanja neistinitog sadržaja, lažnog iskazivanja pred sudom, preplaćivanja vještaka novcem iz državnog proračuna, itd.

Maxportal je objavio i više zahtjeva Slavena Čolaka i grupacije Fantasyland iz Samobora upućenih Ministarstvu pravosuđa za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom USKOK-a vezano uz više predmeta koje su kao zamjenica ravnatelja USKOK-a vodili Sani Ljubičić, zamjenik ravnatelja USKOK-a Saša Manojlović, zamjenica u ŽDO Zagreb Sunčica Blažević i dr., a po kojim prijavama se isti terete za čitav niz zlouporaba, nezakonitosti i nepravilnosti u radu pri obnašanju službene dužnosti.

Predmetom jedne od prijava je i nezakonito postupanje državnog odvjetništva koje je po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovog tadašnjeg predsjednika Vedrana Duvnjaka protivno zakonu više od 8 godina, od 2010.g. pa sve do 2018.g. vodilo istragu i kriminalističko istraživanje protiv Slavena Čolaka i grupacije Fantasyland i Samobora te njenih odgovornih osoba, iako su zakonom propisani rokovi za donošenje državnoodvjetničke odluke bili istekli još 2011. godine.

Državno odvjetništvo je više od 8 godina odbijalo dostaviti državnoodvjetničku odluku po toj kaznenoj prijavi HFP-a iz svibnja 2010.g., te je tek dana 30. svibnja 2018.g. donesena državnoodvjetnička odluka o odbačaju kaznene prijave protiv Slavena Čolaka i društava Fantazija iz Samobora.

Inače, Sani Ljubičić je 2009.g. kao bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a pokrenula i propali iskonstruirani postupak tzv. „HPB Bankomat“ u kojem je u svibnju 2023. godine, nakon 14 godina trajanja postupka, donesena oslobađajuća presuda za sve okrivljene u tom kaznenom predmetu.

Maxportal je nazočio i na mnogim raspravama tog predmeta tzv. „HPB Bankomat“, pa tako i na iznošenju obrane i završne riječi te i izricanju oslobađajuće presude za sve optužene u tom kaznenom predmetu.

Maxportal je objavio i video zapise sa završne riječi optuženog Slavena Čolaka koji je i pred Županijskim sudom u Zagrebu iznio brojne konkretno počinjene zlouporabe i nezakonitosti pri obnašanju službene dužnosti počinjene od strane Sani Ljubičić i Saše Manojlovića u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, a što je nedopustivo u uređenim pravnim državama pa se s pravom postavlja pitanje tko uopće vrši selekciju pri odabiru kandidata za imenovanja u DORH i USKOK te Ured europskog javnog tužitelja u kojem sada obnašaju dužnosti Sani Ljubičić i Saša Manojlović.

USKOK u nedostatku argumenata niti jednom riječju nije demantirao ili opovrgao teške optužbe koje su iznesene pred Županijskim sudom protiv Sani Ljubičić i Saše Manojlovića koji je od Sani Ljubičić kao zamjenik ravnatelja USKOK-a 2015. godine preuzeo od taj predmet tzv. „HPB Bankomat“.

Svi nazočni mediji imali su priliku neposredno na Županijskom sudu u Zagrebu i javno čuti detaljno obrazloženje konkretno počinjenih nezakonitosti od strane Sani Ljubičić i Saše Manojlovića pri obnašanju službene dužnosti, a radi se o krivotvorenju službenih isprava, ovjeravanju neistinitog sadržaja, lažnom iskazivanju pred optužnim i raspravnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu te brojnim ostalim nezakonitostima počinjenim u svim stadijima postupka tzv. „HPB Bankomat“, i u fazi istrage, i pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu, i pred optužnim vijećem, i pred raspravnim vijećem.

Upravo je novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić kao tadašnji sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu predsjedao optužnim vijećem koje je još prije 14 godina odbacilo optužnicu tzv. „HPB Bankomat“ jer nije postojala niti osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela, a što je Ivan Turudić nedavno potvrdio i pred Hrvatskim saborom, Odborom za pravosuđe gdje je isti ispitivan kao kandidat za glavnog državnog odvjetnika.

S obzirom na dosadašnji rad Sani Ljubičić koja je i u predmetu Agrokor počinila teške povrede zakona zbog kojih je otišlo u vjetar više od milijun EUR-a državnog novca plaćenog za vještačenje u predmetu „Agrokor“, a koje vještačenje je odbačeno kao nezakonit dokaz od strane Visokog kaznenog suda RH i vijeća kojim je predsjedao također sudac Ivan Turudić, za očekivati je provođenje više inspekcijskih nadzora kako bi se sankcionirala dosadašnja praksa takvog nezakonitog i nepravilnog rada Državnog odvjetništva i USKOK-a, a kao što je to u više navrata pred Hrvatskim saborom i javnosti istaknuo i sam Ivan Turudić kao prvi korak po svom dolasku na čelno mjesto DORH-a.

KOME ZAPRAVO SMETA DOLAZAK OSOBE IZVAN SUSTAVA DORH-a

Već gotovo 20 godina DORH-om i USKOK-om upravljaju Mladen Bajić i Dinko Cvitan te njihovi kadrovi razmješteni na svim bitnim i rukovodećim pozicijama DORH-a, USKOK-a i Ureda europskog javnog tužitelja. U tom periodu u javnosti su objavljeni brojni slučajevi zataškavanja prijavljenih zlouporaba unutar državnih i pravosudnih tijela i institucija.

Isto tako, brojni su u javnosti razvikani USKOK-ovi predmeti iz gospodarskog kriminaliteta koji su doživjeli krah pred sudovima, a što je vrlo često rezultat nezakonitog, nepravilnog i nesavjesnog rada DORH-a i USKOK-a te njihovih odgovornih službenih osoba. Iako državni odvjetnici i njihovi zamjenici osobno odgovaraju za zlouporabe i nezakonitosti počinjene u predmetima koje vode, štetu u konačnici uvijek snosi Republika Hrvatska, a kao što je to i propisano zakonom.

Ivan Turudić na čelno mjesto DORH-a dolazi sa tridesetogodišnjim sudačkim iskustvom, kao sudac odlučivao je u brojnim velikim USKOK-ovim predmetima iz gospodarskog kriminaliteta, zločinačkog udruženja te predmetima ratnih zločina. Kao predsjednik raspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu donio je i osuđujuću presudu protiv HDZ-a i bivšeg premijera Ive Sanadera, što i više nego dovoljno govori da je potpuno neovisan u svom radu neovisno o tome o kome se radi ili kojoj političkoj opciji pripada osoba koja je predmetom postupka.

Znakovita je i izjava Turudića pred saborskim Odborom za pravosuđe gdje je odgovarajući na zastupničko pitanje istaknuo između ostalog i da kao glavni državni odvjetnik neće dozvoliti da se nekome „pakira“, iz čega se daje naslutiti da je u dosadašnjoj osobnoj ili sudskoj praksi imao prilike uvjeriti se u slučajeve „pakiranja“.

Stoga se s pravom postavlja pitanje kome zapravo smeta dolazak Ivana Turudića na čelno mjesto DORH-a te zašto su SDP i oporbene stranke uz SDP protiv osobe koja u svom dosadašnjem radu nema nikakvih negativnih referenci. Iako zatečeno stanje u DORH-u baš i nije zavidno, upravo kao što je to slučaj i u cjelokupnom hrvatskom pravosuđu, isto predstavlja i izazov za novog glavnog državnog odvjetnika, ali i velika očekivanja svih građana u pozitivan iskorak u uspostavi pravne sigurnosti bez koje nije moguć niti razvoj gospodarstva, niti povratak iseljenih Hrvata.

Stoga se treba suzdržati od iznošenja bilo kakvih negativnih stavova bez valjanih argumenata kao i ograditi od već do sada unaprijed izrečenih negativnih stavova pojedinaca iz SDP-a i oporbe, jer će upravo nadolazeće vrijeme, već prilikom prvog podnošenja godišnjeg izvješća o radu DORH-a pred Hrvatskim saborom, pokazati učinke rada DORH-a pod vodstvom novog glavnog državnog odvjetnika, a moguće i razotkriti osobe koje su uzrokom trenutnog katastrofalnog stanja u DORH-u i USKOK-u.

A do tada, svi bez zadrške trebaju dati punu podršku novom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću.

M. Marković/Foto: Hina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ivan turudić

Najnovije

Odlazi nakon samo jedne sezone? Stigla ekstra ponuda za Livakovića

Dominik Livaković (29), postao je član Fenerbahčea prošlog ljeta kada je stigao iz Dinama u…

3 sata prije

Bivši zastupnik pretukao hrvatskog vojnika pa pobjegao. Trener je karatea

Siniša Jenkač,  gradonačelnik Novog Marofa i biši saborski zatsupnik HDZ-a, sudjelovao je u tučnjavi u…

4 sata prije

Novinar s Kosova razbjesnio Srbe. Traže da ga otjeraju s Eura – video

Nogometna reprezentacija Srbije poražena je sinoć od Engleske rezultatom 1:0 na otvaranju Europskog prvenstva u…

4 sata prije