Kategorije Premium sadržaj

IVICA DAČIĆ: “Znam da je hrvatski ministar unuk ustaškog pukovnika …”

Širi dalje

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. “Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim”



Srbija drži pruženu ruku i otvorena vrata za dijalog s Hrvatskom, ali neće pljeskati podizanju spomenika kardinalu Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u Hrvatskoj, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

“Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće je da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet za dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji”, rekao je Dačić na redovitoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.

On je u četvrtak “žalosnim” nazvao podizanje spomenika Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

Zbog toga ga je u subotu oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao “komunističkim aparatčikom” i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. “Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim”, rekao je Dačić.

Istaknuo je da su vrata Srbije otvorena i da Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali tome ne može voditi rehabilitacija zločinaca i genocida.

Poručio je da ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali kaže kako je obaveza Srbije da reagira na rehabilitiranje ustaštva u Hrvatskoj, kao i obaveza Hrvatske kao članice EU-a.

“Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH”, istaknuo je Dačić i dodao da Hrvatska može “podizati i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne tjeraju da tome aplaudiramo”.

Stier je Dačićeve izjave o Stepincu nazvao “napadom u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika, kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala”.

Dodao je da je MVEP zbog toga izrazio srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu oštar prosvjed i odbilo Dačićev zahtjev za bilateralni susret.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku uoči 57. obljetnice njegove smrti 10. veljače 1960.

MP/Hina

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

3 minute prije

HDZ ide u novi napad: “Štetočine iz SDP-a u Bruxellesu su blatile hrvatsku policiju”

HDZ se na Facebooku obrušio na SDP-ove zastupnike u Europskom parlamentu. Nazivaju ih ‘štetočinama u…

1 sat prije

Branko Bačić: Ovaj tjedan završni razgovori o formiranju Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će HDZ s…

1 sat prije