Kategorije Premium sadržaj

Jandroković: Bleiburg je bio zločin iz odmazde! Važno je da mladi znaju istinu!

Širi dalje

Povodom Spomendana blajburških žrtava i žrtava Križnog puta u večerašnjoj emisiji “U ime naroda” gostovao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je govorio o značaju sjećanja na te događaje za identitet hrvatskog naroda.



Predsjednik Sabora je govorio stvarnom karakteru komunističkog režima, ostacima toga režima pod maskom antifašizma, zatim o nevjerojatnim kontradikcijama oko Tita, komunističke simbolike, politici upravljanja simbolima s nazivima ulica i trgova.

“U subotu smo obilježili dan sjećanja na žrtve Bleiburga, to je jedan od datuma koji je obilježio modernu hrvatsku povijest. To je tragičan dan koji je u crno zavio brojne hrvatske obitelji. To je bio zločin iz odmazde, zločin koji je počinjen, a o kojemu se ni ni oni koji su izvršili taj zločin, a ono što je strašno, o njemu su šutjeli oni koji su bili žrtve.

Članovi obitelji ubijenih, oni koji su preživjeli križni put bojali su se o tome govoriti. To je bila skrivena tema i tek početkom 90-ih ona postaje javna. I tada su brojni svjedoci šutjeli jer je ostao strah koji su im komunistički vlastodršci utjerali u kosti.

No, taj datum ostao je u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda i podsjećam na riječi nadbiskupa Kutleša s mise u Macelju da se, na putu pomirenja i na putu bolje budućnosti, mora znati istina kako ona bolna bila.

Istinu treba govoriti o vremenu NDH i poslijeratnim godina, o Jasenovcu i Bleiburgu, Križnim putevima, Golom otoku ili ubojstvima političkih emigranata gdje se radilo o državnom terorizmu…”

Danas kad govorimo našoj djeci da su ljudi zbog pjesme “Marijane, Marijane” ili “Ustani bane” zavrašavali na robiji, oni to teško mogu shvatiti jer odrastaju u demokraciji. Ali istinu treba ponavljati da se zlo ne bi ponovilo.”

Govorio je i o pretjeranoj fiksaciji na događaje u Srbiji te o odnosu hrvatskog identiteta na primjeru hrvatskog jezika pred izazovima globalizacije.

M.M. /Foto: Screenshot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

10 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

1 sat prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

2 sata prije