Kategorije Premium sadržaj

Jeste li znali da je na suđenju Gotovini Puhovski proglašen nevjerodostojnim svjedokom!?

Širi dalje

Pojedini hrvatski mediji već niz godina prikazuju Žarka Puhovskog kao nekog tko je neupitna „moralna vertikala“hrvatskog društva, čiji se stavovi, sudovi i mišljenja neupitni.



Zoran Milanović se danas obrušio na Žarka Puhovskog te rekao: “O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I. Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda.

Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić – Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome. Ima još.”

Čitam da se svi zgražaju kako je tako nešto Milanović mogao reći o „moralnoj vertikali“ zvanoj Žarko Puhovski, ali, da citiram Milanovića, ima još.

Zaboravio je Zoran Milanović reći o ulozi “drukera” na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u Den Haagu.

Stoga, podsjećam javnost na bitnu činjenicu koja zorno pokazuje tko je Žarko Puhovski.

U hrvatskim medijima Žarko Puhovski, svjedok Tužiteljstva u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, i udruge civilnog društva te sami mediji i mnogi političari, sustavno su i lažno sugerirali javnosti da je knjiga Hrvatskog helsinškoga odbora “Vojna operacija Oluja i poslije”, relevantan izvor i dokaz o 667 ubojstava u akciji Oluja i poslije.

Podsjećam da je knjiga HHO-a “Vojna operacija Oluja i poslije”, koju je uredio Žarko Puhovski, Raspravno vijeće Haaškog suda u  predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvaćena kao dokaz i relevantan izvor o broju ubojstava počinjenih u akciji Oluja.

Naime, Tužiteljstvo je nastojalo uvesti tu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog što Raspravno vijeće nije prihvatilo.

Evo kako glasi zaključak Raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi vezano za knjigu i svjedočenje Žarka Puhovskog u paragrafu 50.: Dokazni predmet P2402 je izvješće pod naslovom “Vojna operacija Oluja i poslije”, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor i uredio Žarko Puhovski

Izvješće sadrži izjave koje nisu potkrijepljene izvorima i dvostruke unose. Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Iz tih razloga, Raspravno vijeće je odlučilo da se ne osloni na dokazni predmet P2402 u pogledu u njemu opisanih informacija kad nisu bile potkrijepljene drugim dokazima.“

U unakrsnom ispitivanju Žarka Puhovskog obrane su dokazale da se u popisu ubijenih navode pripadnici tzv. “RSK“, osobe koje su umrle u bolnicama, osobe koje žive itd, te je stoga Raspravno vijeće proglasilo Žarka Puhovskog nevjerodostojnim svjedokom.

Prema podacima DORH-a, za vrijeme i nakon Oluje evidentirano je 47 ubojstava, od kojih je 21 procesuirano (33 počinitelja). Obrane generala i tužiteljstvo su se usuglasile za 44 ubojstva.

Pero Kovačević, pravni ekspert u obrani generala/ Foto: ICTY

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

3 sata prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

8 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

10 sati prije