Kategorije Premium sadržaj

Kreće serijal Nezavisna Država Hrvatska na malim ekranima

Širi dalje

Od 20. rujna serijal Nezavisna Država Hrvatska na HRT-HTV1, objavila je press služba nacionalne televizije.



Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 20. rujna 2021. godine na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.10 sati, prvoga dana nove sheme, počinje s prikazivanjem dugo očekivanog i dugo pripremanog dokumentarnog serijala Nezavisna Država Hrvatska od 12 epizoda.

Serijal Nezavisna Država Hrvatska je nastao u produkciji HRT-a, odnosno programskog odjela Obrazovanje i znanost. Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, redatelj Miljenko Bukovčan a urednik Dario Špelić.

Serijal Nezavisna Država Hrvatska govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno – političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i ličnostima koji su obilježili njezino postojanje, kao i vojno – političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak.

Za seriju govori više od trideset doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH gledatelje će upoznati i nekoliko svjedoka vremena.

Serijal Nezavisna Država Hrvatska je sniman na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Austriji i Njemačkoj. U seriji je korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH kojeg hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Uvodna epizoda prikazuje kako je 20. lipnja 1928. godine Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke.

Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom kolovoza te 1928. preminuo od posljedica ranjavanja. Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja.

Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO).

Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode.

Nezavisna Država Hrvatska
Autori: dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan
Režija: Miljenko Bukovčan
Urednik: Dario Špelić
Snimatelj: Damir Bednjanec
Montaža: Iva Blašković i Vlatka Zadro

R.I. /Foto: povijesni arhiv


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 minuta prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

23 minute prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

29 minuta prije