Kategorije Premium sadržaj

Ladišić napao SDP: “Peđa Grbin, sramite se! I upišite u HDZ!”

Širi dalje

Direktor N1 televizije Tihomir Ladišić na Twitteru je komentirao istup SDP-ove zastupnice Barbare Antolić Vupore.


Govoreći o Nacrtu zakona o elektroničkim medijima zastupnica Antolić Vupora je rekla:

“Najsporniji dio koji će imati najlošije posljedice za ionako nisku razinu pluralizma je ukidanje zabrane takozvane vertikalne koncentracije iz članka 61. odnosno članka 68. u Nacrtu. Jedan vlasnik internetske infrastrukture koji je istovremeno želio biti vlasnik televizijskih medija tražio je to od Vlade, a ona je uvijek na usluzi krupnom kapitalu izbrisala spornu odredbu, i izašla mu u susret.

Čut ćemo niz argumenata da je tako svugdje, ne samo u Srbiji nego i svugdje drugdje, ali nije.

Zabrana vertikalne integracije postoji i u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, a tako ističu i odvjetnici zainteresirane kompanije pokušavajući ostaviti dojam da je to i tamo pred ukidanjem. Vidjet ćemo”, izjavila SDP-ova saborska zastupnica.

Na njezin istup u sabornici reagirao je Ladišić u svojoj objavi na Twitter u kojoj je napisao sljedeće: “Ovo je jedan od najsramotnijih istupa u povijesti SDP-a. Potpuno neznanje, iznošenje neistina i direktni napad na N1, tržište, i slobodu medija. Peđa Grbin, stvarno, sramite se i učlanite u HDZ”.

Zakon o zabrani vertikalne integracije postoji u četiri  članice EU.  To su Mađarska, Slovenija, Grčka i Austrija, no ni one to ne brane u potpunosti . “Operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i ili radija te pružatelj medijskih usluga…” piše u zakonu.

Ostale članice nemaju apsolutno nikakvu zaštitu pa telekomi na tim tržištima mogu istovremeno biti i najveći nakladnici

Iz iskustva koje upravo N1 ima u Srbiji nama se čini da je SDP-ovka u opravu, a ne Ladišić.

Unitet Grupa, vlasnik N1 televizije (njihova je  i TV Nova) kupio je i  Tele 2  koji je  preimenovan u Telemach, što je brend pod kojim inače posluje, nedavno je najavio da  će su u suradnji s Nokiom uložiti 230 milijuna eura u telekomunikacijsku strukturu, uključujući i ulaganja u 5G i optičku mrežu.

Cilj  Telemacha je postati kabelski operater i postati ključan pružatelj svih mogućih medijskih i internet usluga.

Iskustva iz SAD-a, gdje ne postoje zabrane vertikalne integracije govore da takav model sprječava ulazak novih konkurenata na tržište i de facto rezultira monoplom nekolicine korporacija. Ako je ista firma i nakladnik (proizvođač) programa i distributer,  sama sebi  će vlastiti program nuditi po povoljnijim uvjetima no što će to omogućiti drugima.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

1 sat prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

2 sata prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

2 sata prije