Kategorije Premium sadržaj

Manolić za 99. rođendan otvorio Facebook! Ovo je njegova prva objava

Širi dalje

Josip Manolić rođen je  1920. godine u Kalinovcu kraj Đurđevca. Bio je visokopozicionirani pripadnik Udbe, ali i drugi predsjednik Vlade RH.



Manolić je u karijeri bio sve i svašta, šef OZNA-e, šef Udbinih zatvora, jedan od osnivača HDZ-a i najbliži suradnik Franje Tuđmana, hrvatski premijer, HDZ-ov disident, čovjek koji je nadživio sve i svakoga.

Bio i prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog Sabora, a HDZ je napustio 1994. godine i s Mesićem osnovao Hrvatske nezavisne demokrate.

Nakon smrti prve supruge ponovno se oženio u 97. godini. Vlasnik je Golfa  ‘četvorke’ i ponosno nosi titulu najstarijeg vozača. Prije dvije godine prošao je liječnički pregled i produžio vozačku dozvolu. Važeća je još godinu dana.

Njegov dug život inspiracija je za Facebook stranicu ‘Joža Manolić je nadživio’.

Večernji list je pobrojao neke od zanimljivijih svjetskih događaja kojima je svjedočio

Rođen je 22. ožujka 1920., a godinu dana kasnije otkriveno je cjepivo protiv tuberkuloze. Imao je deset godina kada je održano prvo Svjetsko nogometno prvenstvo koje je osvojio Urugvaj.

Kada je počeo Drugi svjetski rat Manolić je imao 19 godina, a u to vrijeme postaje organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku. SAD su 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hiroshimu i Nagasaki, a iste je godine kapitulirala Njemačka čime je završen Drugi svjetski rat. Manolić je tada imao 25 godina.

Manolić je s 37 godina svjedočio i prvoj životinji u svemiru. Bila je 1957. godina kada su Rusi poslali Lajku u svemir. Četiri godine kasnije Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru. Manolić je tada imao 41 godinu, a doživio je tada i gradnju Berlinskog zida. Vidio je i kako su Neil Armstrong i Edwin Aldrin sletjeli na Mjesec 1969. godine, a svjedočio je i velikoj nuklearnoj katastrofi 1985. godine u Černobilu

Imao je 69 godina kada je pao Berlinski zid, a sa 70 godina postaje 2. predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Svjedočio je i Daytonskom sporazumu 1995. godine kojim je okončan rat u BiH. S 81 godinom gledao je terorističke napade u SAD-u 11. rujna 2001. godine. Gledao je i napade na Irak i rušenje Sadama Huseina (2003.) te je doživio i Arapsko proljeće koje je započelo 2010. godine u Tunisu.

Svjedočio je i početku rada velikog hadronskog sudarača 2010. godine kao i otkriću Higgsovog bozona dvije godine kasnije. Doživio je i veliku migracijsku krizu koja je počela 2015. godine.

Veselio se drugom mjestu vatrenih na SP-u u Rusiji 2018. godine, ali i tugovao kada je umro Oliver Dragojević nedugo nakon toga. Za svoj 99. rođendan svojim je obožavateljima poslao poruku iz kreveta.

Netko je u komentarima šaljivo dodao: “Mi mladi moramo paziti kakvu ćemo Hrvatsku ostaviti Josipu Manoliću”.

G.M. /Foto:Facebook

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

43 minute prije

Plenković potvrdio: “Novih izbora neće biti, pobjednici formiraju vladu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke najavio je da će sutra građani moći vidjeti…

1 sat prije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

4 sata prije