Kategorije Premium sadržaj

Mesić: Priznao sam svoje greške s početka 90-ih

Širi dalje

Izjave s početka devedesetih sam jasno označio kao ‘pogrešne i promašene taktičke ustupke’, priznajući da sam ‘dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja’, poručio je bivši predsjednik Stjepan Mesić.



Posljednjih dana mnogi su pokušali opravdati fotografije i tekstove ministra Zlatka Hasanbegovića tako što su se pozvali na slučaj bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je tijekom govora, održanog devedesetih godina u Australiji, također veličao NDH.

Tim povodom oglasio se Mesić, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kako u aktualnim kontroverzama oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegovoga odnosa prema tzv. NDH i ustašama, odnosno njihovim zločinima, neki – uključujući i saborskog zastupnika Mosta, Mira Bulja, nisu moglo odoljeti napasti da me pokušaju uvući i u taj slučaj, isključivo zbog potpune informiranosti javnost, upozoravam na sljedeće.

Istina je da sam početkom devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao na nekim skupovima u Australiji i da sam u to vrijeme i tada, i u Hrvatskoj, dao neke izjave koje su mogle otvarati mjesta sumnji u moju čvrstu opredijeljenost za antifašizam.

Istina je i to da sam cjelokupnim svojim djelovanjem na položaju predsjednika Republike Hrvatske, kao i nakon isteka mandata, potvrđivao i potvrdio kako nedvojbeno smatram antifašizam temeljem današnje hrvatske države, kako visoko cijenim Narodnooslobodilačku borbu i kako držim nužnim reafirmiranje antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja u funkciji nezaobilaznog uvjeta za izgradnju demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana.

Notorna je, međutim, neistina da sam propustio kritički se osvrnuti na svoje izjave s početka devedesetih godina. Upravo suprotno. Vrlo jasno i konkretno označio sam ih kao ‘pogrešne i promašene taktičke ustupke’, priznajući da sam ‘dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja’, te da sam govorio ‘u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a’.

Nisam brisao tragove svoje prošlosti na internetu, nisam sakrivao, niti negirao ono što se dogodilo. No, svojim javnim istupanjima i djelovanjem jasno sam stavljao do znanja da su ‘nacizam, fašizam i ustaštvo kao njihova hrvatska inačica bili zločin kao ideja i zločin kao realizacija te ideje’.

Oni koji nemaju pametnijega posla nego da me neosnovano i neutemeljeno prozivaju, neka pročitaju moja javna istupanja na web stranici Ureda Predsjednika RH i na web stranici Ureda bivšeg Predsjednika. Možda im tada ipak neke stvari postanu jasne.”

R.I. Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Sprema se veliki doček Baby Lasagne u Zagrebu

Grad Zagreb svečano će dočekati Baby Lasagnu, drugoplasiranog na ovogodišnoj Euroviziji, u nedjelju na Trgu…

8 minuta prije

Švicarac nakon pobjede razbio statuu: “Ima Boga. Nije mu bila namijenjena”

Švicarski predstavnik Nemo pobijedio je na Eurosongu te je tako naš Baby Lasagna, unatoč najviše glasova publike, završio…

49 minuta prije

Švicarska pobijedila na Eurosongu, Baby Lasagna je drugi

Švicarska je u subotu pobijedila na Euroviziji u švedskom gradu Malmou ispred favorizirane Hrvatske, čime…

1 sat prije