Kategorije Premium sadržaj

Nova anketa CROelecto: Afere naštetile rejtingu HDZ-a, desnica blago porasla

Širi dalje

Nakon afera otkrivenih u proteklih mjesec dana, među kojima je ona u INA-i, vladajuća stranka doživjela je značajan pad popularnosti, rezultati su ispitivanja javnog mnijenja “CroElecto”.



HDZ bi biralo 23,94 posto ispitanika, dva postotna boda manje nego u kolovozu. Postotak je to koji je niži i od onog kakav je HDZ zabilježio u ožujku nakon uhićenja članova Vlade. Pad potpore HDZ-u najznačajniji je na sjeveru te istoku Hrvatske.

Rujanski rejting SDP-a iznosi 15,01 posto, a zanimljiv je podatak da je najveći rast SDP zabilježio u zagrebačkoj dionici istraživanja,  gdje je nedugo izgubio stranačko vodstvo.

Možemo bilježi neznatan pad u odnosu na kolovoz te broji 9,74 post

o potpore. Most je, kao i Možemo, u mjesec dana izgubio nekoliko ispitanika, podupire ga 9,74 posto.

Stranke koje su neznatno popravile svoj rejting predvodi Domovinski pokret sa 7,22 posto ( u prošloj anketi Croelecto  7,09 posto). Slijede Socijaldemokrati s 3,32 posto.

Prve isplate povećanih mirovina očito su se pozitivno odrazile i na HSU kojeg u rujnu podupire 3,09 posto. Osim DP-u, HDZ-ov pad pomogao je i Suverenistima koji bilježe 2,06 posto.

Iznad jednopostotnog praga još su stranke Centar (1,95%), IDS (1,15%) te Radnička fronta (1,03%), a blizu praga je Fokus (0,92%). Stranku Ključ Hrvatske podupire 0,69%.

Devedesetih godina dvije najveće oporbene stranke danas zajedno nemaju jedan posto potpore: HSS (0,46%), a HSLS (0,34%). Tu su još HSP (0,23%), Stranka rada i solidarnosti te PGS (po 0,11%).

Ukupno bi nezavisne liste biralo 1,95% ispitanika, a neodlučnih je 17,64 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije 12.9. – 23. 9. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95- postotnom stupnju pouzdanosti.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi croelecto

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

23 minute prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije