Kategorije Premium sadržaj

Novi Jelkovec je najmlađi i najbrže rastući zagrebački kvart velikih mogućnosti

Širi dalje

Ususret smo još jednih lokalnih izbora za sva tijela lokalne samouprave. Istok Zagreba uvijek je bio zanimljiv i nerijetko je rezultat baš u tom dijelu grada bio prediktivan i za grad u cijelosti. Razgovaramo sa Josipom Komšom, kandidatom liste HDZ-HSLS-HSU za gradsku skupštinu i nositeljem istoimene liste za Mjesni odbor Novi Jelkovec, jedan od najmlađih, ali i najvećih zagrebačkih kvartova.



Što nam možete reći kao uvod?

Točno kažete, Novi Jelkovec ima tek nešto više od 10 godina, po popisu stanovništva iz 2011.g. bilo je 5 000 stanovnika i sa nestrpljenjem iščekujemo novi popis. Po biračkom popisu i drugim dostupnim podacima u Novom Jelkovcu danas žvi više od 10 tisuća stanovnika. Stoga slobodno možemo zaključiti da je Novi Jelkovec ne samo najmlađi zagrebački kvart i jedan od sada već najvećih, nego i najbrže rastući.

Predsjednik ste HDZ-a Novi Jelkovec i nositelj liste HDZ-HSLS-HSU za Mjesni odbor, nalazite li puno društvenih izazova u svome kvartu?

Puno je toga već napravljeno, ali i još više izazova pred nama. Podsjetio bih svoje susjede i sugrađane da sam osnivač HDZ-a u Novom Jelkovcu i predsjednik Mjesnog odbora u mandatu 2013.-2017.g. U tom mandatu ostvarili smo puno uspješnih inicijativa i projekata, u suradnji sa Udrugom Novi Jelkovec uspostavili smo autobusne linije za Sesvete, Dubec i Glavni kolodvor, otvorili smo srednjoškolsko igralište i osvijetlili ga javnom gradskom rasvjetom, uredili smo i streetworkout park, realizirali mnoge druge projekte i organizirali niz društvenih događaja.

Koji su prioriteti u mandatu pred vama?

Osnovni prioritet je povećanje kvalitetnih sadržaja u samom kvartu. Novi Jelkovec nema niti jedan objekat društvene namjene koji bi zadovoljio potrebe njegovih stanovnika za kulturnim sadržajima. U naselju postoji izgrađen, ali ne i dovršen Kulturni centar površine preko 1500 m2. Jedan od glavnih prioriteta u mandatu pred nama je da se postojeći objekat dovrši, moderno uredi, opremi i privede svrsi. Želimo ga prilagoditi potrebama stanovnika kvarta i učiniti im ga u potpunosti dostupnim i sa besplatnim terminima. Organizirati ćemo aktivnosti osobnog razvoja i stjecanja naprednih znanja i vještina, poticati ćemo rad sa mladima i djecom, kao i rad sa mladim obiteljima.

Koji su vam drugi prioriteti?

Novi Jelkovec zajedno sa okolnim mjesnim odborima ima velike prostorne mogućnosti i znati ćemo ih iskoristiti na dobrobit svih stanovnika i kvalitetu življenja. Želimo veliku javnu površinu preko puta vrtića iskoristiti za središnji park koji bi obuhvatio 11 000 m2. Takvo prostorno rješenje i velika zelena površina obogatila bi život u kvartu i u funkcionalnom i prostornom smislu. Kako volim u šali reći svaki od nas preko 10 000 stanovnika imao bi svoj 1m2 parka i zelenila.

Kakvo je stanje sa prometom?

U pogledu povezanosti sa zagrebačkim vertikalnim pravcima, nužna nam je bolja povezanost i rasterećenje prometa prema Sesvetama, zalažemo se za izgradnju spojne ceste od Ulice 144.brigade Hrvatske vojske do Industrijske ceste. U pogledu horizontalnih pravaca, povezanost na Slavonsku aveniju je izuzetno dobra, ali je za njeno rasterećenje i bolju povezanost prema centru grada u perspektivi potrebno produžiti Aveniju Vukovar sve do ulaska u naše naselje.

Postoje li još neki konkretni projekti?

Mjesta za rekreaciju i sport treba dodatno urediti i učiniti dostupnima našim susjedima, želimo Streetworkout park osvijetliti i postaviti antitraumatsku podlogu, osvijetliti i postaviti česmu sa pitkom vodom na igralište u D bloku te postaviti česmu sa pitkom vodom na srednjoškolskom igralištu. Imamo i inicijativu za otvaranjem poštanskog ureda u kvartu. Potičemo sve one sadržaje koji na bilo koji način mogu poboljšati kvalitetu života.

Osim toga želimo pomoći i u rješavanju dugogodišnjih egzistencijaslnih problema. Raditi ćemo na aktivaciji procesa otkupa gradskih stanova svim najmoprimcima. Braniteljima je potrebno omogućiti povlaštenu cijenu otkupa, a predlažemo da se i njima i svim drugim najmoprimcima u otkupnu cijenu uračunaju do sada plaćeni obroci stanarina.

Kandidat ste i liste HDZ-HSLS-HSU za gradsku skupštinu?

Očito da je intenzitet i kvaliteta moga rada te sav moj društveni trud prepoznat ne samo u mom kvartu, već i dalje u gradu. Isto tako očito je da Novi Jelkovec više nije samo novo naselje „na kraju grada“  već uspješan veliki kvart i važan društveni faktor ne samo za Sesvete, već i za cijeli Grad Zagreb.

Kako gledate na činjenicu da je u svim anketama u prednosti opcija „Možemo!“ i njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević?

Jedina anketa koja će biti bitna je na dan izbora. Svjedočimo da lijeve političke opcije okupljene u grupaciju „Možemo!“ pod agendom kvartovskih projekata pokušavaju ideološki mijenjati društvo. Uložiti ćemo maksimalne političke napore u čuvanju obitelji kao temeljne institucije društva. Novi Jelkovec mjesto je stanovanja i doseljavanja mladih obitelji i zalagati ćemo se za poboljšanje njihovog statusa i povećanje dječjih sadržaja i mogućnosti u našem kvartu. Istočni dijelovi Zagreba na čelu sa Dubravom i Sesvetama, svjetonazorski jasno pozicionirani kao desni centar, znati će zaštititi tradicionalne vrijednosti i zato vjerujem u visok rezultat HDZ-a, pobjednički.

Ima li još nešto u vašim planovima?

Još je jedna izrazito važna tema, koju nije uobičajeno popularizirati u izborno vrijeme, ali je se ne može zaobići kada govorimo o potrebama stanovnika. Sloboda vjeroispovijesti i prakticiranje vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava. Od izgradnje naselja i prvih useljenja, planira se i izgradnja župnog centra, ali ona nikako da se pokrene. Sada je definirana i lokacija i idejni plan. Prve generacije malodobne djece koje su se krstile u prostoru atomskog skloništa prilagođenog obredu svete mise, ne samo da su na istom mjestu dobili prvu pričest, već će sada primiti i sakrament svete potvrde. Nikako ne bi htjeli da se za desetak godina i obredi njihovih vjenčanja održavaju u istom neadekvatnom prostoru. U suradnji sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom nadbiskupijom, uložiti ćemo sve potrebne napore da naša župa koja ponosno nosi ime pape Ivana Pavla II konačno dobije adekvate vjerske objekte i sadržaje.

Koja bi bila vaša poruka za kraj?

Pozivam sve sugrađane i susjede da izađu u nedjelju u najvećem mogućem broju i podrže sve liste Hrvatske demokratske zajednice i naših partnera HSLS i HSU i našeg kandidata za gradonačelnika te osiguraju pobjedu HDZ-a na svim razinama. Suradnjom svih razina vlasti sa Vladom RH na čelu sa premijerom Plenkovićem unaprijediti ćemo kvalitetu života svih stanovnika hrvatske metropole.

Zahvaljujem se svom timu i svim članovima stranke na uspješno odrađenoj kampanji, pohvalio bih cijelu našu listu koja se sastoji od iznimno kvalitetnih kandidata, dokazanih u svojoj sredini. Vjerujem da će nam stanovnici Novog Jelkovca u nedjelju dati povjerenje i da ćemo u mandatu pred nama moći ostvariti sve što smo i obećali. Također vjerujem da svojim dobrim rezultatom možemo doprinijeti i uspjehu HDZ-a u cijelim Sesvetama, čemu se posebno veselim.

R.I. /Foto: privatni izvor


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

47 minuta prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

1 sat prije

Javio se Pupovac: Neću dopustiti da nas ponižavaju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti…

1 sat prije