Novi Jelkovec je najmlađi i najbrže rastući zagrebački kvart velikih mogućnosti

14 svibnja, 2021 marketing
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ususret smo još jednih lokalnih izbora za sva tijela lokalne samouprave. Istok Zagreba uvijek je bio zanimljiv i nerijetko je rezultat baš u tom dijelu grada bio prediktivan i za grad u cijelosti. Razgovaramo sa Josipom Komšom, kandidatom liste HDZ-HSLS-HSU za gradsku skupštinu i nositeljem istoimene liste za Mjesni odbor Novi Jelkovec, jedan od najmlađih, ali i najvećih zagrebačkih kvartova.Što nam možete reći kao uvod?

Točno kažete, Novi Jelkovec ima tek nešto više od 10 godina, po popisu stanovništva iz 2011.g. bilo je 5 000 stanovnika i sa nestrpljenjem iščekujemo novi popis. Po biračkom popisu i drugim dostupnim podacima u Novom Jelkovcu danas žvi više od 10 tisuća stanovnika. Stoga slobodno možemo zaključiti da je Novi Jelkovec ne samo najmlađi zagrebački kvart i jedan od sada već najvećih, nego i najbrže rastući.

Predsjednik ste HDZ-a Novi Jelkovec i nositelj liste HDZ-HSLS-HSU za Mjesni odbor, nalazite li puno društvenih izazova u svome kvartu?

Puno je toga već napravljeno, ali i još više izazova pred nama. Podsjetio bih svoje susjede i sugrađane da sam osnivač HDZ-a u Novom Jelkovcu i predsjednik Mjesnog odbora u mandatu 2013.-2017.g. U tom mandatu ostvarili smo puno uspješnih inicijativa i projekata, u suradnji sa Udrugom Novi Jelkovec uspostavili smo autobusne linije za Sesvete, Dubec i Glavni kolodvor, otvorili smo srednjoškolsko igralište i osvijetlili ga javnom gradskom rasvjetom, uredili smo i streetworkout park, realizirali mnoge druge projekte i organizirali niz društvenih događaja.

Koji su prioriteti u mandatu pred vama?

Osnovni prioritet je povećanje kvalitetnih sadržaja u samom kvartu. Novi Jelkovec nema niti jedan objekat društvene namjene koji bi zadovoljio potrebe njegovih stanovnika za kulturnim sadržajima. U naselju postoji izgrađen, ali ne i dovršen Kulturni centar površine preko 1500 m2. Jedan od glavnih prioriteta u mandatu pred nama je da se postojeći objekat dovrši, moderno uredi, opremi i privede svrsi. Želimo ga prilagoditi potrebama stanovnika kvarta i učiniti im ga u potpunosti dostupnim i sa besplatnim terminima. Organizirati ćemo aktivnosti osobnog razvoja i stjecanja naprednih znanja i vještina, poticati ćemo rad sa mladima i djecom, kao i rad sa mladim obiteljima.

Koji su vam drugi prioriteti?

Novi Jelkovec zajedno sa okolnim mjesnim odborima ima velike prostorne mogućnosti i znati ćemo ih iskoristiti na dobrobit svih stanovnika i kvalitetu življenja. Želimo veliku javnu površinu preko puta vrtića iskoristiti za središnji park koji bi obuhvatio 11 000 m2. Takvo prostorno rješenje i velika zelena površina obogatila bi život u kvartu i u funkcionalnom i prostornom smislu. Kako volim u šali reći svaki od nas preko 10 000 stanovnika imao bi svoj 1m2 parka i zelenila.

Kakvo je stanje sa prometom?

U pogledu povezanosti sa zagrebačkim vertikalnim pravcima, nužna nam je bolja povezanost i rasterećenje prometa prema Sesvetama, zalažemo se za izgradnju spojne ceste od Ulice 144.brigade Hrvatske vojske do Industrijske ceste. U pogledu horizontalnih pravaca, povezanost na Slavonsku aveniju je izuzetno dobra, ali je za njeno rasterećenje i bolju povezanost prema centru grada u perspektivi potrebno produžiti Aveniju Vukovar sve do ulaska u naše naselje.

Postoje li još neki konkretni projekti?

Mjesta za rekreaciju i sport treba dodatno urediti i učiniti dostupnima našim susjedima, želimo Streetworkout park osvijetliti i postaviti antitraumatsku podlogu, osvijetliti i postaviti česmu sa pitkom vodom na igralište u D bloku te postaviti česmu sa pitkom vodom na srednjoškolskom igralištu. Imamo i inicijativu za otvaranjem poštanskog ureda u kvartu. Potičemo sve one sadržaje koji na bilo koji način mogu poboljšati kvalitetu života.

Osim toga želimo pomoći i u rješavanju dugogodišnjih egzistencijaslnih problema. Raditi ćemo na aktivaciji procesa otkupa gradskih stanova svim najmoprimcima. Braniteljima je potrebno omogućiti povlaštenu cijenu otkupa, a predlažemo da se i njima i svim drugim najmoprimcima u otkupnu cijenu uračunaju do sada plaćeni obroci stanarina.

Kandidat ste i liste HDZ-HSLS-HSU za gradsku skupštinu?

Očito da je intenzitet i kvaliteta moga rada te sav moj društveni trud prepoznat ne samo u mom kvartu, već i dalje u gradu. Isto tako očito je da Novi Jelkovec više nije samo novo naselje „na kraju grada“  već uspješan veliki kvart i važan društveni faktor ne samo za Sesvete, već i za cijeli Grad Zagreb.

Kako gledate na činjenicu da je u svim anketama u prednosti opcija „Možemo!“ i njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević?

Jedina anketa koja će biti bitna je na dan izbora. Svjedočimo da lijeve političke opcije okupljene u grupaciju „Možemo!“ pod agendom kvartovskih projekata pokušavaju ideološki mijenjati društvo. Uložiti ćemo maksimalne političke napore u čuvanju obitelji kao temeljne institucije društva. Novi Jelkovec mjesto je stanovanja i doseljavanja mladih obitelji i zalagati ćemo se za poboljšanje njihovog statusa i povećanje dječjih sadržaja i mogućnosti u našem kvartu. Istočni dijelovi Zagreba na čelu sa Dubravom i Sesvetama, svjetonazorski jasno pozicionirani kao desni centar, znati će zaštititi tradicionalne vrijednosti i zato vjerujem u visok rezultat HDZ-a, pobjednički.

Ima li još nešto u vašim planovima?

Još je jedna izrazito važna tema, koju nije uobičajeno popularizirati u izborno vrijeme, ali je se ne može zaobići kada govorimo o potrebama stanovnika. Sloboda vjeroispovijesti i prakticiranje vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava. Od izgradnje naselja i prvih useljenja, planira se i izgradnja župnog centra, ali ona nikako da se pokrene. Sada je definirana i lokacija i idejni plan. Prve generacije malodobne djece koje su se krstile u prostoru atomskog skloništa prilagođenog obredu svete mise, ne samo da su na istom mjestu dobili prvu pričest, već će sada primiti i sakrament svete potvrde. Nikako ne bi htjeli da se za desetak godina i obredi njihovih vjenčanja održavaju u istom neadekvatnom prostoru. U suradnji sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom nadbiskupijom, uložiti ćemo sve potrebne napore da naša župa koja ponosno nosi ime pape Ivana Pavla II konačno dobije adekvate vjerske objekte i sadržaje.

Koja bi bila vaša poruka za kraj?

Pozivam sve sugrađane i susjede da izađu u nedjelju u najvećem mogućem broju i podrže sve liste Hrvatske demokratske zajednice i naših partnera HSLS i HSU i našeg kandidata za gradonačelnika te osiguraju pobjedu HDZ-a na svim razinama. Suradnjom svih razina vlasti sa Vladom RH na čelu sa premijerom Plenkovićem unaprijediti ćemo kvalitetu života svih stanovnika hrvatske metropole.

Zahvaljujem se svom timu i svim članovima stranke na uspješno odrađenoj kampanji, pohvalio bih cijelu našu listu koja se sastoji od iznimno kvalitetnih kandidata, dokazanih u svojoj sredini. Vjerujem da će nam stanovnici Novog Jelkovca u nedjelju dati povjerenje i da ćemo u mandatu pred nama moći ostvariti sve što smo i obećali. Također vjerujem da svojim dobrim rezultatom možemo doprinijeti i uspjehu HDZ-a u cijelim Sesvetama, čemu se posebno veselim.

R.I. /Foto: privatni izvor


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->