Kategorije Premium sadržaj

Novinarka HRT-a oprostila se od preminulog župnika: “Otišao je Toni, omiljen čovjek i svećenik”

Širi dalje

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima Antun Sente st., iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima, objavila je Zagrebačka nadbiskupija. Pozlilo mu je za vrijeme božićne mise i ubrzo je preminuo.



Brojni vjernici opraštaju se od voljenog svećenika, a posebno sadržajna je poruka Tanja Baran, novinarke HRT-a (glavna je urednica radio Sljemena). Njen oproštaj s omiljenim svećenikom prenosimo u cijelosti:

“Otišao je Toni, Antun Sente stariji. Župnik u Sesvetskim Selima, dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, omiljeni čovjek i svećenik. Moj prijatelj. Moj veliki prijatelj. I veliki prijatelj mnogima drugima. Predivna osoba. Dobričina.

Umro je iznenada, premlad, jutros na božićnoj misi u Sesvetskim Selima, pred punom crkvom ljudi, dijeleći pričest. Bilo je više liječnika na misi, oživljavali su ga, nije uspjelo. Gospodin ga je pozvao k sebi. Na Božić. Rekli bismo, lijepa smrt, ali je šok i izniman gubitak.

Bio je kapelan u Križevcima. U mojem Erdovcu pri svetoj bi Katarini on služio misu, a ja bih svirala harmoniku. Redovito. Više godina. Surađivali smo oko kanonizacije sv. Marka Križevčanina. Znao je s ljudima, imao je smisla i vremena za sve, djecu, mlade, stare, obitelji. Volio je ljude, volio je život. Prijatelji smo ostali i kad sam došla na studij u Zagreb, a on za kapelana u Veliku Mlaku. Znali smo se naprijateljevati do mile volje.

Pa je poslan u tada najrazrušeniju župu Zagrebačke nadbiskupije u karlovačko zaleđe, gdje je u kratkom vremenu, sa svojim brojnim suradnicima i prijateljima, uspio čudesno obnoviti sve što se obnoviti dalo. A onda je u Zagrebu godinama dizao materijalnu i živu crkvu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu.

Nastavio je prije osam godina u Sesvetskim Selima, u bogatom pastoralu, šireći dobrotu, radost i mir. Bio je poznati hodočasnik. Mnogi su s njim išli na daleka hodočašća i sretni se vraćali doma, duhovno ispunjeni i prijateljski obogaćeni, radosni.

Dočekao je Matea Kovačića

Bili smo si blizu i u životnim usponima i padovima, i kad je bilo teško, i kad je bilo teško. I kad je bilo najteže. Pomagali smo si, savjetovali se. Znali smo se, zaokupljeni svojim životima i obvezama, i nečuti neko vrijeme, ali to nije bilo važno.  Dobrotu bismo nadoknadili. I dok se selio po župama, i dok sam doktorirala, dok smo radili monografiju o Sesvetskim Selima, dok smo naveliko dočekivali Matea Kovačića u župi nakon Svjetskog prvenstva prije četiri godine.

Rado se vraćao u Križevce na proslave sv. Marka Križevčanina i Stjepana Kranjčića. Zadnje smo, uz Tonijevu prisutnost, predstavljali moju knjigu u Matici hrvatskoj i otvarali izložbu hrvatskih svetaca i blaženika u Sesvetama.

Nezaboravni su bili Tonijevi imendani. Nezamisliv je bio spomendan Antuna pustinjaka bez fešte kod Tonija, gdje god da je službovao. Tonček, s kim ću sada kukati da smo oboje predebeli i da trebamo na dijetu?!

Sućut svima koji su izgubili puno odlaskom našega dobričine Tonija. A ima nas, zbilja nas ima. Hvala dragom Bogu što smo imali tako divnu osobu u našim blizinama. Toni, hvala ti na svemu lijepome. A bilo ga je u mnogim našim godinama u izobilju. I, vidimo se! Do tad nas s hrvatskim svecima i blaženicima zagovaraj s Neba.”

R.I. /Foto: Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

12 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije