Kategorije Premium sadržaj

Oca i sinove su pobili, majku i djete zaklali, a danas slobodni šetaju Hrvatskom

Širi dalje

Supružnici Drago i Nevenka Čengić i njihovo dvoje djece Slobodan (11) i Goran (4) iz Ervenika kraj Knina bešćutno su, na današnji dan prije 25 godina, likvidirali srpski teroristi. Nakon što su ih ubili, spalili su im tijela i kuću.

 



Stravični i okrutni zločin nad četveročlanom obitelji Čengić u njihovoj obiteljskoj kući u zaseoku Šašići kod Ervenika selu između Obrovca i Knina dogodio se na 18. siječnja 1992. godine.

U siječnju 1992. gotovo svi Hrvati su napustili Ervenik. Većina je kuća spaljena, mjestom su harali četnici. No u selu su ostali starci Marija i Josip Čengić, u drugoj kući koju je tek počeo graditi ostao je i njihov Drago (38) sa suprugom Nevenkom (31) i djecom.

U kuću su uložili cijelu ušteđevinu i nadali se da će pregovori između Zagreba i Knina ipak uroditi plodom te da neće morati napuštati rodni Ervenik. Ta će odluka cijelu obitelj stajati života.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, nakon pogibije dvojice i ranjavanja druge dvojice suboraca tijekom pljačke u zaleđu Skradina, našli su se na pijanki u svom okupljalištu ‘Taverna’ u središtu Ervenika. U toj se gostionici krojila sudbina lokalnih Hrvata. Od tamo su 18. siječnja 1992. godine krenuli u palež kuća protjeranih Hrvata.

Damir Travica, vlasnik gostionice Taverna, i Slobodan Kovačević dali su već ranije jedan drugom zakletvu: Ako se desi i jednom našem mještanu srpske nacionalnosti bilo što, protjerat će i popaliti sve Hrvate iz njihovog sela“.

Nakon masakra palež

I tako je dvojac došao pred kuću obitelji Čengić s kalašnjikovima u rukama. Drago im je otvorio, a s njim je bio njegov 11 godišnji sin. Na mjestu su pokošeni. Nevenku su ranili, ali je ranjena majka nadljudskom snagom zgrabila mlađe dijete koje je već bilo ustrijeljeno i pokušala pobjeći. Sustigli su ih i dokrajčili nožom. Nakon toga su ih zapalili.

 

Ubojice su kratko vrijeme proveli u kninskom pritvoru no prije puštanja na slobodu u milicijskoj stanici tzv. SAO Krajne dali su iskaz o masakru.

“Lijevom sam joj rukom držao kosu, a desnom vukao nož u visine jabučice. Dok sam nož povlačio udesno po njezinu vratu, čuo se vrlo tihi zvuk koji je proizvodio nož u mojoj ruci sijekući kožu na njenu vratu”, izjavio je Slobodan Kovačević pred istražnim sucem tzv. Republike Srpske Krajine, čiji je sudski zapisnik s ostalom dokumentacijom pronađen nakon »Oluje«.

Dragini roditelji izbjegli su masakr jer su u zadnji tren uspjeli pobjeći na sporedna vrata iz svoje kuće. Preživjeli su tu noć skrivajući se u hladnoj šumi. Kuća i sve što su imali im je zapaljeno.

Ujutro se nesretna majka uputila prema kući svog najstarijeg sina Drage i u njoj pronašla dva pougljena trupla, a druga dva u dvorištu kuće. Nakon toga  Marija i Josip izbjegli su u Zagreb gdje su ih dočekala dvojica sinova Vlado i Ivan koji su ranije napustili Ervenik.

Monstrumi su na slobodi

Okružno javno tužilaštvo Šibenik 23. listopada 1992. godine podiglo je optužnicu u kojoj za zločin, koji je počinjen nad članovima obitelji Čengić, tereti osmoricu optuženika:  Slobodana Kovačevića, Damira Travicu, Željka Travicu, Veljka Travicu, Nebojšu Travicu, Vuju Šašića, Vojislava Romića i Boška Kovačevića.


Osuđeni su u odsutnosti na po 15 godina zatvora.  No samo je Damira Travicu, drugooptuženog i pravomoćno osuđenog na 15 godina, sustigla kazna. Uhićen je u Velikoj Britaniji te je izručen 11. studenoga 2008. godine. Nije tražio obnovu postupka i odmah je upućen na služenje zatvorske kazne.

– Boli nas što ubojice naših najmilijih šetaju među nama. Do sada je odgovarao samo Damir Travica, a on je odslužio veći dio kazne i pušten je na uvjetnu. Žrtve možda nisu zaboravljene, ali su zaboravljeni počinitelji koji slobodno šetaju  – ispričao je za 24 sata prije dvije godine godine Ivan Čengić,

brat ubijenog Drage.

Na spomeniku podignutom od strane Grada Benkovca i Grada Knina piše:

Ovdje su dva anđela, otac i mater nevinu krvcu prolili na pragu. Putniče, pomoli se u tišini jer oni se mole za nas i domovinu dragu.”

I na 25. godišnjicu na mjesnom groblju Ervenik na obiteljskoj grobnici položili su se vijenci i odala počast poginulim članovima obitelji Čengić. Počast su uz obitelj odali i predstavnici grada Benkovca, Knina, i Šibensko-kninske županije.

MP/Iva Rebac/24sata


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije