Kategorije Premium sadržaj

ODVJETNIK MILJEVIĆ: Čudna mi je kazna Sanaderu od 2,5 godina

Širi dalje

Odvjetnik Veljko Miljević smatra kako je kazna od 2,5 godina koju je danas bivšem premijeru za ratno profiterstvu dosudio Županijski sud u Zagrebu “jako čudna”.



Podsjetimo, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora, a državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. No, ako presuda i postane pravomoćna, Sanader neće u zatvor jer je kaznu već odradio u zatvorima u Hrvatskoj i Austriji.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da mu se čini da je presuda Ivi Sanaderu u slučaju Hypo školski primjer kompromisne presude.  “Ako je osuđen na nešto tako ozbiljno, upućivalo bi da će biti neka stroža sankcija. Kazna od dvije i pol godine čini mi se jako čudna”, rekao je Miljević za HRT.

Osvrćući se na to da je Sanaderu u ovoj aferi određeno i da mora vratiti 3,6 milijuna kuna Miljević kaže da se radi o akcesornoj stvari uz kaznu.  “Ako nekoga proglasite krivim za djelo a u tom djelu je ostvarena imovinska korist onda je logična posljedica da u okviru kaznenih sankcija izričete i to. Ustav kaže da nitko ne može zadržati protupravnu imovinsku korist, a onda Kazneni zakon kaže “to mu moraš oduzeti”, tvrdi Miljević.

Na pitanje smatra li zanima li građane uopće je li Sanader kriv i znaju li za što je optužen, Miljević je kazao da to građane sve manje zanima.

“Ja nikada ne bih krenuo sa slučajem Hypo, kao s onim s kojim bih prvim krenuo. Ključni je predmet onaj oko kojega se i stvorila fama da se HDZ financira na ovaj ili onaj način – Fimi media. Do tada je građane strašno zanimalo kako će se to odvijati. Već 2013. godine zanimalo ih je manje. A sada više ne znam da li ikoga od 2015. godine zanimaju ti slučajevi. To su procesi koji su izgubili društveno-političku važnost”, istaknuo je Miljević, piše HRT.

M. Marković/Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović sazvao Sabor, Plenković objavio da ima 76 potpisa

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za…

54 minute prije

Popularni svećenik komentirao Eurosong, komentar je hit među mladima

Prva polufinalna večer Eurosonga izazvala je veliku pažnju javnosti, a osim hrvatskog predstavnika Baby Lasagne,…

1 sat prije

Bartulica traži osnivanje Muzeja žrtava komunizma kao uvjet za podršku HDZ-u

Zastupnik Domovinskig pokreta Stijepo Bartulica na press konferenciji u Saboru naveo je svoje uvjete za…

4 sata prije