ODVJETNIK MILJEVIĆ: Čudna mi je kazna Sanaderu od 2,5 godina

listopad 22, 2018 maxportal
Share Button

Odvjetnik Veljko Miljević smatra kako je kazna od 2,5 godina koju je danas bivšem premijeru za ratno profiterstvu dosudio Županijski sud u Zagrebu “jako čudna”.Podsjetimo, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora, a državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. No, ako presuda i postane pravomoćna, Sanader neće u zatvor jer je kaznu već odradio u zatvorima u Hrvatskoj i Austriji.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da mu se čini da je presuda Ivi Sanaderu u slučaju Hypo školski primjer kompromisne presude.  “Ako je osuđen na nešto tako ozbiljno, upućivalo bi da će biti neka stroža sankcija. Kazna od dvije i pol godine čini mi se jako čudna”, rekao je Miljević za HRT.

Miljević: Kazna Sanaderu od 2,5 godina je jako čudna

Osvrćući se na to da je Sanaderu u ovoj aferi određeno i da mora vratiti 3,6 milijuna kuna Miljević kaže da se radi o akcesornoj stvari uz kaznu.  “Ako nekoga proglasite krivim za djelo a u tom djelu je ostvarena imovinska korist onda je logična posljedica da u okviru kaznenih sankcija izričete i to. Ustav kaže da nitko ne može zadržati protupravnu imovinsku korist, a onda Kazneni zakon kaže “to mu moraš oduzeti”, tvrdi Miljević.

Na pitanje smatra li zanima li građane uopće je li Sanader kriv i znaju li za što je optužen, Miljević je kazao da to građane sve manje zanima.

“Ja nikada ne bih krenuo sa slučajem Hypo, kao s onim s kojim bih prvim krenuo. Ključni je predmet onaj oko kojega se i stvorila fama da se HDZ financira na ovaj ili onaj način – Fimi media. Do tada je građane strašno zanimalo kako će se to odvijati. Već 2013. godine zanimalo ih je manje. A sada više ne znam da li ikoga od 2015. godine zanimaju ti slučajevi. To su procesi koji su izgubili društveno-političku važnost”, istaknuo je Miljević, piše HRT.

M. Marković/Foto:FaH

Komentari
Share Button