Kategorije Premium sadržaj

OPREZ! OVAKO VARAJU U NJEMAČKOJ: Pristanete li na 11,80 eura ostat će vam za šnitu kruha i komadić parizera

Širi dalje

Stjepan Bingula, hrvatski iseljenik koji više od 30 godina živi u Münchenu, administrator Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj‘, ‘Njemačka, moj život sutra te ‘Idemo u Njemačku – OGLASI – posao, odlučio je upozoriti sve koji traže posao u Njemačkoj kako moraju dobro voditi računa da ih poslodavci ne prevare.



‘Jedan je gospodin u jednu od Facebook grupa kojima sam administrator stavio oglas da traži građevinske radnike u Njemačkoj. Bilo je kojekakvih komentara, puno i loših. Mi administratori branili smo poslodavca pošto je oglas bio u redu. Imao je sve podatke koje mora imati.

Ali, ubrzo sam dobio obavijest da gospodin iskorištava neznanje radnika. Kako?

Pa, radi ono što i mnogi prije njega – otvara im obrt, preko kojeg onda ljudi za njega rade. U oglasu je naveo satnicu od 11,80 € brutto što je ok, po tarifi, ali to je očito satnica koju gospodin isplaćuje obrtu. Znači, riječ je o satnici od koje morate podmiriti sve troškove: mirovinsko, zdravstveno i masu drugih stvari.

S tom satnicom vam mjesečno ostane toliko da mjesec dana možete jesti samo kruh, svaki dan jednu šnitu salame i piti vodu. Od ukupnog iznosa imate odmah u početku cca 40% izdataka’, poručuje Bingula te upozorava sve koji se nađu u sličnoj situaciji da dobro razmisle što će uraditi.

‘U slučaju da se odluče na ovakav način rada, uz ovoliku satnicu, neće biti obrtnici nego jadnici. U konkretnom slučaju, ne kažem da gospodin ne isplaćuje račune. Međutim, krade vam onaj dio koji bi on morao platiti izdatke na plaću. Tako da on uštedi minimalno nekih 10€ po vašem satu rada – ističe Bingula te savjetuje da ukoliko imate već otvoren obrt, ne prihvaćate posao ispod 30€ po satu.

‘Sve drugo je samoubojstvo’, ističe i nastavlja:

‘Naravno, gospodin iz ove priče vam tako nešto neće reći. Plakao mi je u inbox da su mu radnici loši. Nisu radnici loši nego je on loš poslodavac, koji usput čini i kazneno djelo’, zaključuje Bingula koji je s ovom pričom izašao u javnost jer želi da se agonija koju proživljavaju radnici u Njemačkoj prekine

MP/foto:stjepan bingula


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije