Za Istanbulsku nije glasalo 17 od 55 (30%) zastupnika HDZ-a, a Plankovića su šokirala dvojica

travanj 15, 2018 maxportal
Share Button

“Odbacite amandman SDP-a, glasujte za ratifikaciju Istanbulske konvencije i dajte podršku potpredsjednici Vlade Martini Dalić“, kazao je HDZ-ovcima šef stranke i premijer Andrej Plenković na sastanku Kluba zastupnika koji je održan tri sata prije glasovanja u Saboru.Bili su to zadnji dogovori pred odlazak u sabornicu i zadnji Plenkovićev pokušaj da protivnike ratifikacije pridobije na svoju stranu.

– Razmislite dobro još jednom – poručio im je Plenković.

Na trenutak istine koji će konačno otkriti broj onih koji su šefu HDZ-a odbili poslušnost nije trebalo dugo čekati. Prilikom glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije, od 142 zastupnika njih 110 glasovalo je “za”, dok je trideset zastupnika bilo “protiv”, a dva suzdržana.

Zanimljivo je, međutim, da je najviše protivnika ratifikacije bilo među HDZ-ovcima – njih 14 glasovalo je PROTIV, a 17 od 55 ( 30 posto) koliko HDZ ima sabornika, nije glasovalo ZA.

Riječ je o imenima koja su se i ranije spominjala u medijima – zamjenik predsjednika Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač te zastupnici Miroslav Tuđman, Ivan Ćelić, Ante Babić, Stevo Culej, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Tomislav Lipošćak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Ivan Šipić i Petar Škorić, dok je Ivan Šuker bio suzdržan.

Pri  tome treba naglasiti važnu činjenicu – većina navedenih zastupnika ( Brkić, Kovač, Stier, Kliman, Culej…)  na izborima je osvojila veliki broj preferencijalnih glasova što cijelom slučaju daje novu dimenziju.

Dvojica zastupnika iz BiH Božo Ljubić i Željko Raguž sjedili su na svojim mjestima, ali nisu htjeli glasovati. A upravo njih dvojica, ujutro su na Klubu zastupnika potpuno šokirali Andreja Plenkovića:

– Mi nećemo glasovati o svjetonazorskim pitanjima u Hrvatskoj – navodno su rekli na Klubu. Šef HDZ-a ostao je zatečen.

– Cijeli sastanak počeo je mirno i trebao je biti rutinski, a onda su njih dvojica izbacili Plenkovića iz takta. Ljubić i Raguž do tada su šutjeli, a njihova potpora se držala kao sigurna stvar. HDZ BiH ionako je ratificirao Istanbulsku konvenciju, a tu je i dogovor s Draganom Čovićem, šefom HDZ-a BiH koji je rekao da ćemo imati njihovu podršku. Zato se s njima i nije posebno razgovaralo pa je njihova reakcija na Klubu sve iznenadila – ispričao nam je jedan HDZ-ovac. Kaže kako im je Plenković kazao da je njihov potez nekorektan.

– Pa ljudi, jeste li vi svjesni što radite, stvarno ste pretjerali, ovo nema smisla, niti više ima veze s Istanbulskom konvencijom. Jeste li svjesni da se ovdje radi o pokušaju destabilizacije stranke i napadu na mene – navodno im je ljutito kazao Plenković, te dodao: “Nije korektno da se držite po strani, što se i ja sada trebam držati po strani kad su u pitanju prava Hrvata u BiH”. Ipak, dvojac se nije predomislio.

Plenković je jučer bio ljut i na Miroslava Tuđmana. – Kako si mogao dati izjavu da je Konvencija jedan od glavnih razloga pada rejtinga HDZ-a – navodno je Plenković napao Tuđmana čiju je izjavu shvatio kao napad na sebe. Tuđman mu je, navodno, odgovorio kako nikoga nije prozvao, te da priča s Istanbulskom konvencijom neće stati u petak na glasovanju.

Plenković je, kažu naši izvori, u jednom trenutku HDZ-ovcima kazao kako nisu imali demokratičnijeg predsjednika od njega. Bijesan je na Klubu bio i šef Sabora te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Ljutiti Jandroković

Premijerov krug stalno plašio broja zastupnika koji će biti protiv, računali su da ih neće biti više od 6-7. U jednom trenutku uplašili su se čak da bi da bi mogao proći i SDP-ov amandman po kojem bi se interpretativna izjava izbrisala.

– Što je vama ljudi, hoćete li onda podržati i amandman SDP-a? Prije deset godina vas nitko ništa nije pitao, a sada vas pitamo, a vi se ovako ponašate – povišenim tonom rekao je Jandroković kad je shvatio da protivnici ne odstupaju.

Plenković je nakon glasanja kazao da treba raditi na smanjivanju tenzija i podjela nastalih zbog Istanbulske konvencije.

– Vlada i uvjerljiva većina u Saboru smatraju da je cilj Konvencije boriti se protiv nasilja nad ženama, i to je bio jedini motiv zbog čega je Konvencija bila na dnevnom redu – rekao je Plenković te dodao:

–  To što je netko bio protiv, nije nikakav grijeh i nema nikakve penalizacije. Ljudi koji su u Saboru imaju mogućnost izražavanja svoje volje i to se danas vidjelo”. Plenković kaže da mu HDZ-ovi protivnici ratifikacije nisu poslali nikakvu posebnu poruku.

Upitan može li Istanbulska konvencija prouzročiti pad potpore HDZ-u, Plenković je kazao je da je stranku preuzeo na 20 posto i da je “došao i čistih ruku i puna srca da promijeni te trendove i da vrati HDZ tamo gdje treba”.

– Odlučio sam voditi Hrvatsku na način da smo kompatibilni s onim gdje smo svojom voljom ušli i da se u tome ponašamo dobro, odgovorno, korisno za zemlju, i to ću nastaviti. Imam svoj smjer, svoju liniju i za HDZ i za državu i za društvo, i stojim iza svakog poteza koji radim i stajat ću i u budućnosti – rekao je Plenković. Na upit vjeruje li da će nakon ovoga mandata ostati na čelu HDZ-a, uzvratio je, “zašto ne?”

Protiv ratifikacije su bili i MOST-ovci Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev.

Protiv je bio i Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti, te Branko Hrg i Goran Dodig koji su iz HDZ-ovog Kluba, te Ivica Mišić i Hrvoje Zekanović, kao i Bruna Esih, Željko Glasnović Zlatko Hasanbegović i Ivan Lovrinović.

Suzdržan je, osim HDZ-ova Ivana Šukera, bio i Marin Škibola.

M.M. /foto:FaH

Komentari
Share Button