Kategorije Premium sadržaj

Ovo je glupo i uvredljivo! Tomašević reže stipendije studentima s invaliditetom

Širi dalje

Nova runda nesnalaženja zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u pokušaju proračunskih ušteda. Dok se curenje milijuna bezuspješno pokušava zaustaviti, on je krenuo sitnim uštedama na najranjivijoj skupini.



Studentima s invaliditetom, kako doznaje Dnevnik Nove TV, Grad planira znatno smanjiti stipendije. Za njih velik gubitak, a za Grad minimalna ušteda. Pred koronom, ali i životnim nedaćama, Laura je nepokolebljiva. Ima 23 godine, cerebralnu paralizu i slijepa je. Odlična je studentica treće godine protestantske teologije.

“Odlučila sam se studirati jer mislim da unatoč hendikepu trebamo stići do svojih ciljeva i ne odustati od njih. Jer mnogi kada vide nas misle da od nas neće biti ništa”, rekla je  za Dnevnik Nove TV Laura Soče, studentica teologije.

Ona s još 28 studenata s invaliditetom mjesečno prima 3800 kuna stipendije. Grad Zagreb sada to planira to značajno srezati. Ubuduće bi trebali primati 2500 kuna…

“Mislim da na nama najmanje trebaju štedjeti – umjesto da nas potiču, oni nas sputaju”, komentira.

Grad će na ovaj način imati smiješnu uštedu – mjesečno 37.000, a godišnje 377.000 kuna.

“To je za Grad minimalna ušteda. A studentima jako puno znači, jer mi s tim plaćamo dodatne terapije, lijekove. Osobe koje nemaju asistenta moraju nekoga platiti da bude s njima na fakultetu”, rekla je Laurina majka, Stipica Soče.

Danijel si to ne može priuštiti. Asistent mu je majka. Ove je godine upisao agronomiju. Boluje od cerebralne paralize i skrb mu je potrebna od 0 do 24.

“Nitko neće raditi za 3500 kuna, 3800 koliko su naše stipendije, jer su to novci koji su u Hrvatskoj općenito smiješna i premala plaća”, navodi Danijel Primorac, student agronomije.

“To je mjera koju oni ne smiju dirati. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se busao u prsa da će njegova platforma Možemo! i njegova stranka zaštititi najranjivije skupine”, rekla je Danijelova Majka Marina Primorac. Iz Grada pak poručuju – ne reže se ništa, samo se preraspoređuje.

“Intencija je ujednačavanje i omogućavanje većem broju i učenika i studenata mogućnost apliciranja na stipendije. Netko će vam reći, nekom ne režete, nekome dižete iznos stipendije”, objasnila je Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

“Da su u igri značajnija sredstva da se radi o većem broju korisnika to bi možda imalo nekog efekta”, govori Sabina Lončar iz udruge Sjene.

Ovako odluka ide na štetu 29 studenata, poput Danijela i Laure, koji se obrazuju unatoč teškom invaliditetu. Odluku u utorak treba potvrditi Gradska skupština, a dotad možda ipak prevlada – zdrav razum.

Gradska oporba mjeru neće podržati.

“Smanjivanje stipendija za bilo koju grupu korisnika je nešto što mi u zagrebačkom HDZ-u i u gradskoj skupštini nećemo podržati, prema tome, to možemo samo strogo osuditi”, rekao je Mislav Herman, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Udruga obitelji djece s poteškoćama u razvoju Sjena već je pisala gradonačelniku da povuče odluku.

“Ne vidimo uopće smisao toga jer grad apsolutno ništa od tog iznosa ne dobiva, a osobama s invaliditetom i učenicima s teškoćama u razvoju to jako puno znači”, kaže Sabina Lončar

Nadaju se da će grad odustati od odluke prije nego što ta točka stigne na dnevni red zagrebačke Skupštine.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Penava objavio što DP traži u pregovorima, Plenković odbija jedan zahtjev

U Banskim dvorima počela je u 16 sati nova runda pregovora tehničkog premijera i predsjednika…

17 minuta prije

Dva svećenika za austrijski list govorila o partizanskim zločinima u Bleiburgu

"Bleiburška tragedija - iz druge perspektive", naslov je razgovora s dvojicom svećenika što ga je…

30 minuta prije

Josip Milić: Konačno je na izborima poražena ideja jugoslavenstva!

Partizanska je vojska ušla u Zagreb i ostale dijelove Hrvatske u svibnju 1945. u sklopu…

1 sat prije