Kategorije Premium sadržaj

Plenković i Jandroković osudili pokušaj postavljanja ploče Juri Francetiću

Širi dalje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i šef Sabora Gordan Jandoković ponovno su osudili namjeru postavljanja ploče Juri Francetiću u Otočcu.



Plenković je istaknuo kako je sada vrijeme da kroz rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i odgovarajuće vremensko razdoblje napravimo ono što su učinili i drugi.

“Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden”, rekao je Plenković.

Devedesetih je Hrvatska bila ugrožena, imali smo agresiju kada je velikosrpski Miloševićev projekt ugrozio našu zemlji i integritet. U tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe, već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske, podsjetio je.

“Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekoliko puta”, izjavio je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik Foruma.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je njegov stav o postavljanju ploče Juri Francetiću jasan i da je o njemu već govorio – da se Hrvatska opredijelila za demokratski put i osuđuje sve totalitarizme.

“Svi simboli i znakovlja povezani s totalitarnim režimima nisu prihvatljivi, a što se konkretno tiče ove ploče u Otočcu, siguran sam da će policija postupiti sukladno Ustavu i zakonu te da se ona neće postaviti”, kazao je.

Potvrdio je da je antifašizam važan temelj hrvatske države i istaknuo da treba razlikovati ono što se događalo od 1941. do 1945. i ono što se događalo od 1945. do 1990. godine.

“Oni koji se pozivaju na antifašizam, a sudjelovali su u komunističkom totalitarizmu, diktaturi pa i zločinima izgubili su legitimitet da se pozivaju na antifašizam”, smatra Jandoković.

“Za Hrvatsku nema dileme da ono što se događalo od 1941. do 1945. jest antifašizam, a i na tome počiva moderna hrvatska država, ali to se nikako ne može dovesti u vezu s onim od 1945. do 1990.”, naglasio je predsjednik Sabora.

MP/Hina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

28 minuta prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

58 minuta prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

2 sata prije