Plenković i Jandroković osudili pokušaj postavljanja ploče Juri Francetiću

srpanj 1, 2017 maxportal
Share Button

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i šef Sabora Gordan Jandoković ponovno su osudili namjeru postavljanja ploče Juri Francetiću u Otočcu.Plenković je istaknuo kako je sada vrijeme da kroz rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i odgovarajuće vremensko razdoblje napravimo ono što su učinili i drugi.

“Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden”, rekao je Plenković.

Devedesetih je Hrvatska bila ugrožena, imali smo agresiju kada je velikosrpski Miloševićev projekt ugrozio našu zemlji i integritet. U tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe, već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske, podsjetio je.

“Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekoliko puta”, izjavio je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik Foruma.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je njegov stav o postavljanju ploče Juri Francetiću jasan i da je o njemu već govorio – da se Hrvatska opredijelila za demokratski put i osuđuje sve totalitarizme.

“Svi simboli i znakovlja povezani s totalitarnim režimima nisu prihvatljivi, a što se konkretno tiče ove ploče u Otočcu, siguran sam da će policija postupiti sukladno Ustavu i zakonu te da se ona neće postaviti”, kazao je.

Potvrdio je da je antifašizam važan temelj hrvatske države i istaknuo da treba razlikovati ono što se događalo od 1941. do 1945. i ono što se događalo od 1945. do 1990. godine.

“Oni koji se pozivaju na antifašizam, a sudjelovali su u komunističkom totalitarizmu, diktaturi pa i zločinima izgubili su legitimitet da se pozivaju na antifašizam”, smatra Jandoković.

“Za Hrvatsku nema dileme da ono što se događalo od 1941. do 1945. jest antifašizam, a i na tome počiva moderna hrvatska država, ali to se nikako ne može dovesti u vezu s onim od 1945. do 1990.”, naglasio je predsjednik Sabora.

MP/HinaKomentari
Share Button