Kategorije Premium sadržaj

Plenković o posjetu Predsjednice SAD-u: Važan i koristan posjet za Hrvatsku

Širi dalje

Andrej Plenković nije izravno odgovorio je li s partnerima iz Mosta usuglašen model otkupa dionica INA-e od mađarskog MOL-a. Plenković je govorio o stavu Vlade.



 

“Stav Vlade koja je sastavljena od HDZ-ovih i Mostovih ministara je jedinstven. Ministar Dobrović danas će malo detaljnije izvijesitit o stavovima svog ministarstva. Model koji sam predstavio krajm prošlog tjedna po najam je najkorisniji i najprimjereniji kako bismo otkupili MOL-ove dionice INA-e. Inicijalna javno ponuda dionica HEP-a 25 minus jedna dionica je način na koji će Hrvatska ostvariti kontrolu nad dvije ključne energetske kompanije i skupiti sredstva za otkup dionica bez kreiranja novog javnog duga”, kazao je Plenković dodajući kako s partnerima iz Mosta nisu razgovorali o tome hoće li branitelji dobiti sedam posto dionica HEP-a.Premijer nije želio puno govoriti o putovanju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD o kojem javnost ima vrlo malo informacija.

“Prepustio bih Uredu predsjednice da komentira te teme. No, siguran sam da će za posjeta Americi za Hrvatsku voditi važne i korisne razgovore”, kazao je Plenković.

Kad je riječ o slučaju bivšeg premijera Tihomora Oreškovića koji će raditi u Nizozemskoj, a osiguranje na koje ima pravo i kojeg se nije odrekao, poveo je sa sobom u Amsterdam što bi mogao biti veliki trošak za hrvatske porezne obveznike, premijer je kazao da će vidjeti što bi u ovom slučaju bilo najprimjerenije.

“Tu vrstu zaštite nakon prestanka mandata ima relativno uski krug osoba nakon prestanka mandata. Konkretno, za bivšeg predsjednika Vlade to je do 19. travnja, a za članove obitelji do sredine siječnja. Bivši dužnosnik uvijek se vlastitom odlukom može odreći te zaštite. Vidjet ću što je najprimjerenije, što ne bi trebalo u sigurnosnom smislu biti problem i dodatno opterećivati hrvatske porezne obveznike”, kazao je Plenković.

Plenković se osvrnuo na sastanak sa hrvatskim europarlamentarcima.

“Tajming sastanka je vrlo dobar i koristan jer je na početku druge polovice njihova mandata. Ovo je prvi susret predsjednika Vlade sa zastupnicima u parlamentu, a ja sam treći premijer u njihovom mandatu. Želim održati kontinuirani dijalog sa zastupnicima. Uloga EU parlamenta i zastupnika vrlo je važna zbog brojnih zakonodavnih odluka. Razmotrili smo nekoliko ključnih tema: budućnost EU nakon odluke o Brexitu, počelo je malteško predsjedanje…”, kazao je Plenković. Dodao je da će Hrvatska imati proeuropski smjer te da smo izrazito proeuropska zemlja.

Eurozastupnica Dubravka Šuica zahvalila se premijeru.

“Ne želimo djelovati u EU parlamentu kao freelanceri već u suradnji s Vladom. predstavljamo građane RH, ali i ono što ova Vlada želi komunicirati s građanima”, kazala je Šuica.

“EU je malo poljuljana, ali nije ugrožena. Želimo otkloniti svaki populizam iz Hrvatske i vjerovati da je ona mainstream”, kazala je. Dodala je da će se zalagati za stabilnost u hrvatskom susjedstvu.

Tonino Picula također je pozdravio sastanak s premijerom.

“EU se nalazi u ozbiljnim iskušenjima koji su političke i organizacijske prirode. Izazova je jako puno na koje u trenutku ulaska Hrvatske u EU možda nitko nije računao”, kazao je Picula.

MP/foto:gov,hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije