Kategorije Premium sadržaj

Plenković za sutra najavio rigorozne mjere, trajat će 30 dana

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade najavio povećanje ovlasti Stožeru civilne zaštite što bi u narednim danima trebalo dovesti do zabrane rada određenih trgovina, kafića, muzeja, kino dvorana te drugih javnih mjesta.



– Smanjiti ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata što je ključno u borbi protiv širenja virusa. Teretane, sportski centri, izložbe, sajmovi, revije, plesne škole, dječje radionice, noćni i disko klubovi, vjerojatno trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i niza uslužnih djelatnosti…

Ove su mjere privremenog karaktera kako bi zaustavili širenje virusa, a sve po iskustvima drugih zemalja. Ako djelujemo sada, brzo i učinkovito i odvažno, možemo spriječiti veće posljedice za zdravstvenu sigurnost naših građana – rekao je Plenković.

Premijer je naglasio i da je u Hrvatskoj rast bitno sporiji, primjerice Španjolska je prije samo 17 dana imali 58 zaraženih, sada ima 11 tisuća.

Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javnih okupljanja pa čak i slobode kretnja, zatvaranja kafića i restorana, samoizolacije, kontrole na granicama…

– Apeliram na sve građane da detaljno prate upute Stožera, ovo je trenutak za visoki stupanj osobne odgovornosti, ovo je jedan od najbitnijih elemenata za suočavanje s krizom – rekao je Plenković.

O novim mjerama večeras je na press konferenciji govorio podpredsjenik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović i za sutra najavio predstavljanje mjera vezanih uz ograničavanje javnog okupljanja, privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti.

“Mi ćemo s time ići već sutra. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadamo se da ih nećemo morati produžavati, a sve s osnovnim ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata, da se minimiziraju situacije u kojima može doći do daljnjeg širenja virusa među pučanstvom, a pogotovo među starijih sugrađanima za koje pripremamo ne samo uputu da se ne kreću izvan domova već treba organizirati cijeli set mjera kako bi se za njih osigurala opskrba i liječnička skrb s obzirom na situaciju u kojoj bi se mogli naći”, rekao je Božinović.

R.I. Foto: FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Đapić: Sličnosti i razlike pregovora sa Sanaderom 2003. i Plenkovićem 2024.

Kako su započeli razgovori HDZ-a i DP-a posljednjih dana, često se povlači usporedba ovih pregovora…

1 minuta prije

Bregović: Kad netko opsuje Srbima mater u Sarajevu, ja ga razumijem

Goran Bregović povodom 50. godišnjice od osnivanja Bijelog dugmeta dao je intervju za beogradski "Nedjeljnik" gdje je…

37 minuta prije

HDZ objavio video: “Komično je pratiti kako se Milanović koprca i preznojava”

HDZ je sinoć na Facebooku još jednom napao predsjendika Zorana Milanovića.Objaivli su videu u kojem…

47 minuta prije