Kategorije Premium sadržaj

Predstavljen program 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta

Širi dalje

U subotu 16. svibnja obilježit će se 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine.  Počasni bleiburški vod objavio je program obilježavanja.



Zbog pandemije izazvane korona virusom središnju komemoraciju nije bilo moguće pripremiti na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta.

U 10 sati na groblju u Unterloibachu održati će se molitva, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju, u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda.

Organizatori napominju, kako će sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV a iz Austrije).

U 11 sati održat će se molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštic.

U 12 sati i 15 minuta u Katedralnoj crkvi u Sarajevu služit će se sveta misa koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević.

R.I. /Foto:pbv

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Bleiburgpbv

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

23 minute prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

2 sata prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

14 sati prije