Kategorije Premium sadržaj

Prometni stručnjak predlaže 15.000 kn kazne za korištenje mobitela u vožnji

Širi dalje

Prometni stručnjak dr. Željko Marišić, zbog tragične nesreće na A3 , kraj odmorišta Bošnjaci, u kojoj su poginule četiri osobe, predlaže pet mjera koje treba uvesti da  bi se pojačala sigurnost u prometu.



“Povećati kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa, uvesti elektroničku forenziku za provjeravanje i sankcioniranje korištenja mobilnog uređaja u vožnji, autoceste premrežiti kamerama za mjerenje brzine, u noćnim uvjetima smanjiti ograničenje brzine na 120 km/h i ukinuti trošarinu na sigurna vozila

Užasna prometna tragedija, koja se jutros dogodila na autocesti A3 kod odmorišta Bošnjaci u smjeru Zagreba, u kojoj su nakon izlijetanja Škode Octavije poginule četiri osobe, jer je vozač vozeći neprilagođenom, možda i previsokom brzinom vjerojatno zaspao, a preživio je jedino suvozač, potvrđuje da najtragičnije nesreće nastaju zbog previsoke/neprilagođene brzine, umora/pospanosti, korištenja mobilnog uređaja u vožnji i alkohola/droga/lijekova.

Posljedice su znatno gore nego što bi trebale, jer se najmanje deset posto osoba na prednjim i više od 50 posto na stražnjim sjedalima ne vezuje sigurnosnim pojasom.

Ova užasna prometna tragedija, zbog toga, ukazuje da su nužne sljedeće mjere:

1. Povećati kaznu za nevezivanje sigurnosnog pojasa na 5000 kn, a za vozača dodatno i tri mjeseca oduzimanja dozvole.

2. Uvesti elektroničku forenziku za provjeru korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje, u kontrolama prometa i očevidima prometnih nesreća, a kaznu za korištenje mobilnog uređaja povisiti na 5000 do 15.000 kn i oduzimanje vozačke dozvole od 3 mjeseca do dvije godine.

3. Autoceste premrežiti radarskim kamerama za mjerenje brzine, a prekršitelje kažnjavati na naplatnim kućicama.

4. U noćnim uvjetima uvesti opće ograničenje brzine od 120 km/h.

5. Na vozila sa sustavima upozoravanja napuštanja trake i autonomnog kočenja ukinuti trošarinu te uvesti poseban bonus na autoosiguranje.

Dr. Željko Marušić/ autoportal.hr/Fotopxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije