Kategorije Premium sadržaj

Pronađite Milanovića! Pogledajte gdje su ga postavili na fotki šefova NATO-a

Širi dalje

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina dobiti “pozitivnu i snažnu poruku” o svom putu prema članstvu u NATO-u u utorak, dok se u Vilniusu sastaju čelnici Saveza kako bi razgovarali o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.



Zbog podjela među 31 članicom NATO-a neće biti izravnog poziva Ukrajini da se pridruži. No, Stoltenberg je rekao da će Kijev dobiti više vojne pomoći i ublažavanje formalnih uvjeta za pridruživanje, kao i novi format suradnje sa savezom, takozvano Vijeće NATO-Ukrajina.

“Uvjeren sam da će to biti pozitivna i snažna poruka o Ukrajini i putu prema članstvu”, rekao je Stoltenberg u Vilniusu. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, govoreći zajedno s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom, ponovno je potvrdio predanost Washingtona savezu.

“Naše obećanje da ćemo biti s vama i dalje je neosporno”, poručio je. Na samitu bi također trebali biti odobreni prvi sveobuhvatni planovi NATO-a od kraja Hladnog rata za obranu od bilo kakvog napada Rusije. Moskva je kritizirala dvodnevni samit.

Ruska državna novinska agencija RIA citirala je visokog ruskog diplomata u Beču koji je upozorio da će Europa biti prva koja će se suočiti s “katastrofalnim posljedicama” ako dođe do eskalacije rusko-ukrajinskog rata.

Ranije je Kremlj rekao da će napraviti “dubinsku analizu” izjava zapadnih čelnika na samitu i da će poduzeti mjere za zaštitu vlastite sigurnosti Rusije.

Kremlj je također upozorio da bi Ukrajina u NATO-u bila “potencijalno vrlo opasna” za europsku sigurnost, dodajući da “vrlo pozorno” prati dvodnevni samit.

Već tradicionalno su se šefovi država članica NATO-a zajedno fotografirali, a u odabranom društvu se našao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Treba se dobro zagledati da bi ga pronašli na fotografiji.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

10 minuta prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

36 minuta prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

52 minute prije