Kategorije Premium sadržaj

Propucan pukovnik ruske tajne službe! Bio je čuvar “nuklearne aktovke”

Širi dalje

Umirovljeni pukovnik ruske Federalne službe osiguranja (FSO), Vadim Zimin, koji je nedavno optužen za primanje mita, pronađen je jučer s prostrijelnom ranom u svom stanu u Krasnogorsku kraj Moskve, objavio je Moskovsky Komsomolets.



“Pukovnik Zimin je s bratom pio alkoholno piće, a u jednom trenutku je otišao u drugu prostoriju. Tada je pokušao počiniti samoubojstvo, pokazuju prvi rezultati službene istrage”, pišu ruski mediji.

Njegov brat je pozvao hitnu, a Zimin je prebačen  na intenzivnu njegu u teškom stanju, ali je preživio.

Pukovnik Vadim Zimin je u prosincu 2021. priveden pod sumnjom da je uzimao mito od poduzetnika u iznosu od 10 posto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razriješen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i tijekom istrage stavljen u kućni pritvor.

Čuvar “nuklearne aktovke”

Bio zadužen za čuvanje aktovke u kojoj su bile ruske nuklearne kontrole dok je na vlasti bio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin.

Zimin je nakon toga nastavio raditi u sigurnosnoj službi, a za vrijeme Vladimira Putina je napredovao do uloge pukovnika.

Federalna služba osiguranja (FSO) smatra se najtajnijom ruskom državnom organizacijom, zatvorenijom od FSB-a, a zadužena je za izravno osiguranje predsjednika Vladimira Putina.

Ni jedan ruski mediji, od njih desetak na kojima smo pročitali vijest o ranjavanju Vadima Zimina, nije objavio njegovu fotografiju. U javnosti postoji samo jedna fotografija Vadima Zimina.

Vadim Zimin (zaokruženo crveno) pronađen je u svojoj kuhinji s ranama od vatrenog oružja (Foto:east2west vijesti)

Jedna od najmoćnijih ruskih tajnih službi nastala je iz Devetog direktorata nekadašnjeg KGB-a, a koliko je taj odjel zatvoren za javnost, ponajviše govori podatak da je spriječen bilo kakav pristup informacijama o toj službi pa se sva saznanja o FSO-u temelje na pretpostavkama.

Prema pretpostavkama, FSO ima desetak tisuća pripadnika, a znatan je broj onih koji za službu rade u potpunoj tajnosti. Valja napomenuti da pripadnici te službe kontroliraju i tzv. čeget – aktovku u kojoj se nalaze upute i kontrole za rusko nuklearno naoružanje.

U Rusiji postoje tri aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istodobno. Jedna aktovka se nalazi pored predsjednika Rusije, a druge dvije kod druga dva najviša dužnosnika.

 

 

Iako je primarni zadatak odjela predsjednikovo osiguranje, njegovi pripadnici brinu se za sigurnost sudaca, ministara, visokih dužnosnika, a nerijetko i zaštićenih svjedoka.

Ruski tisak piše kako FSO u svojim redovima ima najmanje dva Putinova dvojnika koji se koriste za potrebe egzibicija kojima je sklon ruski predsjednik, poput uranjanja podmornicom, pilotiranja avionom i sličnih aktivnosti koje bi mu mogle ugroziti život.

M.M. /Foto: press


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina će biti u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

3 sata prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

5 sati prije

Vesna Vučemilović dala ostavku na sve funkcije u Suverenistima, HDZ bliže većini

Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim…

6 sati prije