Kategorije Premium sadržaj

Puljak daje otkaz Maji Đerek: “Izvela je udar na gradonačelnika”

Širi dalje

Ivica Puljak potvrdio je donio odluku o suspenziji ugovora o radu s Majom Đerek nakon što je ona izjavila da će kadrovske stanove preinačiti u socijalne, s čime se Puljak nikako ne slaže. Tvrdi da je Đerek odavno prešla svoje ingerencije kao službenice koja bi trebala provoditi naredbe gradonačelnika.



“Maja Đerek je postala preveliki teret u ostvarenju svih ciljeva koje smo zadali sebi kada smo dobili povjerenje građana. Zbog toga sam donio odluku o suspenziji ugovora o radu s Majom Đerek.

Nedopustivo je da kao gradonačelnik iz medija saznajem koja je politika grada po pitanju imovine jer pročelnica prvo informacije daje medijima, a ne svojim kolegama i nadređenima. To je praksa koju prekidam i tako grad neće i ne može funkcionirati

Nastavljamo s istom politikom prema gradskoj imovini, a to je beskompromisno uvođenje reda, samo s nekom drugom osobom”, rekao je Puljak.

Puljak kaže kako je pročelnica Maja Đerek jučer izvršila udar na poziciju gradonačelnika i javno izabranu političku vlast.

Kaže da je, iako joj je izričito skrenuta pozornost da je odluka o kategorijama kadrovskih i socijalnih stanova isključivo u rukama izabrane političke vlasti, a ne službenika i zaposlenika Grada, jer obje kategorije su zakonite i imaju ih svi veliki gradovi ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, ona svjesno izašla u medije s populističkim najavom da će nekakav pravilnik o ukidanju kadrovskih stanova uputiti na Gradsko vijeće koje će donijeti odluku.

“Đerek sada više slavi oporba, HDZ, Domovinski pokret i Kerumovci, nego vlast”

Kaže kako je Đerek svojim istupima uzurpirala i drugu političku dimenziju, a to je da tako nešto u proceduru daju politički izabrane osobe, bilo s pozicije izvršne vlasti, bilo iz pozicije većine ili manjine.

“Budući da ja takav prijedlog ne namjeravam dati na gradsko vijeće, a ne namjeravaju ni vijećnici stranke Centar, ostaje li to onda da je ona takav prijedlog namjeravala dati na vijeće preko oporbe? A reakciju oporbe je izazvala i dobila. Slave je i podržavaju HDZ, Kerumov HGS i Domovinski pokret.

Ako je pročelnica Đerek odlučila politički upravljati svojim resornom, a ne isključivo zakonito izvršavati politike izbornog pobjednika što je cijeli smisao demokracije, zbog čega se i ide na izbore, a građani biraju između različitih programa, onda se ona mora prijaviti na izbore da bi provodila svoje politike.

Ali nema pravo nama izabranoj izvršnoj vlasti ni gradskoj većini nametati svoje odluke i to tako da nam radi namjeru javnu štetu. Zamislimo da je pročelnica za financije najavila da će u proceduru uputiti pravilnik da više ne subvencionirano privatne dječje vrtiće?

Zamislimo da je pročelnik za sport objavio da će uputiti pred gradsko vijeće pravilnik kojim ukidamo subvencije vaterpolu i dajemo ih atletici. I da će to učiniti usprkos i nasuprot volji gradonačelnika”, kaže.

“Čemu onda služe izbori i programi”

“Čemu onda služe izbori i programi? Onda sam ja nepotreban, neka pročelnici vode svaki svoj resor kao da su gradonačelnici. Budući da je svjesno i namjerno prekoračila svoje ovlasti, pročelnica Maja Đerek danas je prijavljena službeničkom sudu, a do njegove odluke suspendirana je s mjesta pročelnice.

Miješanje u političke odluke, populističkim spašavanjem vlastitog javnog obraza nakon što se sama javno sukobila s osobom s invaliditetom, iako smo joj prethodno dali do znanja da ne može bez znanja gradske službe za odnose s javnošću komunicirati o predmetima javno, nedopustivo je”, kaže Puljak.

“Službenicima nije dopušteno da svojim idejama namjerno izazivaju svađe između vlasti i oporbe”

Sporni stan oca Bojana Ivoševića

“Molim vas medije da, za razliku od oporbe koja će izvoditi svoj politički igrokaz, da budete svjesni da je zlonamjerno uvlačenje nečijeg oca u ovo ružno i podmuklo, ako se znaju samo sljedeće povjerljive činjenice: ta osoba kadrovski stan je dobila 2007. godine, 14 godina prije našeg dolaska na vlast.

U mirovinu će ići nakon našeg mandata. A jedino što smo mi učinili prema toj osobi, kao i svima drugima jednako, bilo je nekoliko puta veće povećanje najamnine. To je provjerljiva istina, a sve drugo su zamijene teza”, kaže.

Istaknuo je da gradska vlast ne stopira namjere i najavljeni prijedlog Đerek, jer, kako kaže “ne žele nekome pogodovati”, nego zato što, kako kaže, “politiku Grada Splita vodi izvršna i predstavnička vlast, a ne službenici”.

“Mi ne stopiramo najavljeni prijedlog pročelnice Đerek jer smo socijalno neosjetljivi, nego zato što taj prijedlog nema nikakve veze sa socijalnom politikom Grada, nego sa svađanjem vlasti i oporbe. Službenicima nije dopušteno da svojim idejama namjerno izazivaju takve političke odnose.

Jučer splitski HDZ likuje i podržava pročelnicu Đerek, Matijevićev SDP isto tako se pridružuje HDZ-u, a ja vas pitam predlažu li tu politiku i gradovima u kojima su oni na vlasti? Provjerite. I tada ćemo svi znati što je to jučer učinila pročelnica Đerek. Udar na demokraciju i političke izbore”, rekao je Puljak.

Maja Đerek je na bolovanju te nije dostupna za medije.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Atentator ispričao zašto je pucao na premijera Slovačke

Objavljen je snimka ispitivanja čovjeka koji je pucao u slovačkog premijera. Književnik Juraj Cintula koji…

52 minute prije

Europska komisija objavila dobru vijest za Hrvatsku: Drugi ste najbolji u EU

Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva…

2 sata prije

Penava predstavio tri ministra koje DP šalje u Plenkovićevu vladu

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstacio je DP-ove kandidate za novu…

3 sata prije